Anchete după incidentul de la metrou, unde două garnituri au ajuns pe aceeaşi linie şi s-au ciocnit

28 februarie 2024, 12:59 (actualizat 28 februarie 2024, 21:13)

Serie de anchete după ciocnirea de marți seară, dintre două garnituri de metrou. Accidentul din stația Timpuri Noi se putea transorma, ușor, într-o tragedie cu multe victime. Acum Poliția, Agenția de Investigare Feroviară, Metrorex dar și Ministerul Transporturilor cercetează cauzele incidentului. Cel mai probabil este vorba de o eroare umană.

Poliția a deschis o anchetă în cazul incidentului care a avut loc marți seara, la stația de metrou Timpuri Noi, când două garnituri s-au ciocnit. Mai exact unul dintre trenuri a intrat pe linia celuilalt. Nu s-au înregistrat pagube materiale sau victime.

Specialiștii spun că, cel mai probabil, este vorba despre o eroare umană. Cei doi conducători au fost testați în vederea stabilirii alcoolemiei, iar rezultatele au fost zero.

Daniel Trifu, specialist în siguranţa circulaţiei la Metrou: Un tren defect la Dristor. A trebuit să-l aducă înapoi, numai că instalația de siguranță a traficului a fost trecută pe manual, pentru a realiza această operațiune. În momentul ăla, ceva s-a întâmplat, o să se stabiliească, nu a văzut la timp că în stația Timpuri Noi este un tren staționat.

Sute de pasageri au fost lăsați zeci de minute să aștepte pe peroane, fără a li se comunica ce se întâmplă.

AGIFER anchetează, Ministerul Transporturilor cere un raport

Pe lângă poliție, incidentul este anchetat și de AGIFER (Agenţia de Investigare Ferovieră Română).

Laurențiu Dumitru, director, Agenţia de Investigare Feroviară Română (AGIFER): Este prematur să spunem. Noi luăm în calcul toate chestiunile, care înseamnă de la eventuale defecțiuni tehnice până la chestiuni de factor uman și nu ale unei singure persoane.

Ministrul Transporturilor a cerut companiei Metrorex să îi prezinte un raport amplu despre ce s-a întâmplat.

Alin Șerbănescu, consilierul ministrului Transporturilor: Acest management, care a fost ales în baza ordonanței corporatiste și care, din perspectivă politică este independent, trebuie să aibă ca principal scop, în momentul în care își exercită actul de management, în primul rând siguranța cetățenilor și în al doilea rând corecta informare a cetățenilor.

Citește și: S-a deschis stația de metrou Tudor Arghezi pe Magistrala 2. Specialiștii avertizează că rețeaua se dezvoltă prea greu, infrastructura METROREX fiind subdimensionată

Mihai Barbu, preşedinte, CA Metrorex: Compania lucrează la acest raport. A fost un incident neplăcut și pentru noi, și pentru călătorii noștri, și, pentru acest lucru, noi trebuie să ne cerem scuze, pentru că au trebuit să aștepte până să ajungă la destinație și s-a creat și acea stare de panică, normală de altfel.

Ultimul incident major care a avut loc la metrou a fost pe 24 mai 2022, atunci când un tren a luat foc între Piața Romană și Universitate.

Citește și: Construcția metroului spre Otopeni, în linie dreaptă. Oficialii Metrorex susțin că va fi gata în 2027

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite