Anchetă IPJ Brașov după ce polițiștii din Codlea nu au intervenit pentru a ajuta un bărbat lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. Agenții nici măcar nu au sunat la Ambulanță
Accidentul a avut loc în dimineața zilei de joi, pe o trecere de pietoni situată chiar peste drum de sediul Poliției Locale Codlea și la aproximativ 100 de metri de cel al Ambulanței.
Cu toate acestea, bărbatul rănit grav și căzut pe asfalt a primit ajutor doar după 20 de minute de la impact. În tot acest timp, nu a contat pentru nimeni că afară era frig, iar omul zăcea pe asfaltul umed. Nici măcar pentru polițiștii care au ajuns la locul accidentului.
Steluța Coțiu, medic Serviciul de Ambulanță Brașov: „Nu este indicat să fie mișcată victima dacă nu știu foarte, foarte bine cum trebuie să procedeze, pentru că se pot agrava leziunile deja existente. E bine să fie echipaj pentru că trebuie să lucreze mai multe persoane ca să ții coloana în ax și ca să poți să-l răsucești. Orice mișcare care nu este făcută așa cum trebuie poate produce mai mult rău.„
Polițiștii nici măcar nu au sunat la Ambulanță.
Salvarea a ajuns cu mare întârziere, pentru că în primul apel la 112 reclamantul a indicat o adresă greșită, din Brașov. Peste alte 10 minute a sunat la 112 și o femeie care a dat adresa corectă.
„Atunci s-a trimis echipajul de Codlea, care fiind în apropiere a ajuns în mai puțin de un minut. Deci a fost o perioadă de aproximativ 13-14 minute care s-a pierdut de la accident până la sosirea echipajului, din cauza acestei neînțelegeri cu locația„, a explicat Steluța Coțiu, de la Serviciul de Ambulanță Brașov.
Acum este anchetă la Poliția din Codlea, iar agenții vor fi din nou instruiți în legătură cu modul în care trebuie să intervină în situații de urgență.
Răspunsul Poliției: „La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, în baza dispoziției inspectorului șef, a fost solicitată efectuarea de verificări, cu celeritate, prin structura de control intern. Cercetările vizează stabilirea situației de fapt, identificarea unor eventuale sincope în protocolarea evenimentului, precum și stabilirea unor mecanisme de îmbunătățire a modului de acțiune în ceea ce privește intervenția în situații cu caracter de urgență.”
De asemenea, în acest context, s-a dispus reinstruirea polițiștilor cu privire la modul de intervenție și de acțiune în situația sesizării, respectiv producerii unor astfel de evenimente.
„Reiterăm faptul că polițiștii din cadrul instituției noastre au obligația de a manifesta profesionalism și empatie în timpul interacțiunilor cu cetățenii, mai ales în situațiile în care viața și integritatea fizică a acestora sunt în pericol. De altfel, fiecare misiune trebuie desfășurată în spiritul respectului pentru lege și pentru cetățean„, se mai arată în comunicat.
Victima, în vârstă de 35 de ani, a fost transportată la spital în comă. Are multiple traumatisme, inclusiv unul cranian sever. Bărbatul a fost operat și este la reanimare, intubat, în stare gravă. Prognosticul medicilor este rezervat.
Șoferița, o tânără în vârstă de 19 ani, este cercetată penal pentru vătămare corporală din culpă.