Analize preventive gratuite, dar plătite. Pachetul de prevenţie este gratuit, în teorie, chiar şi pentru cei neasiguraţi
Tot mai mulţi români aparent sănătoşi află că au diverse boli, în stadii incipiente, datorită analizelor preventive pe care le recomandă medicii de familie. Din păcate, deşi ar trebui să beneficieze de gratuitate în orice zi din lună, la orice laborator care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, unii sunt puşi la plată, chiar si cu bilet de trimitere. Până şi unii medici nu ştiu ce pot recomanda gratis. Pachetul de prevenţie este gratuit, în teorie, chiar şi pentru cei neasiguraţi.
Pachetul gratuit de prevenţie pare o necunoscută pentru unele laboratoare care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Discuţie jurnalist – operator call-center laborator
– Analize cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe prevenţie faceţi, din acelea gratuite?
– Aveţi cumva asigurare privată?
– Nu. E bilet din acela PREV.
– Vă scrie ceva de monitor?
– Nu, nu. PREV.
– Pe bilet vă scrie Prevenţie 40+?
– Nu.
– Din păcate, la noi se decontează pe prevenţie pacienţilor care au pe bilet de trimitere Prevenţie 40+.
De la alt laborator aflăm că unele analize de pe bilet trebuie plătite.
Discuţie jurnalist – operator call-center laborator
– Dacă aveţi prevenţie 8 şi pe biletul de trimitere este şi hemoglobina glicată, aceasta se face cu plată.
Dr. Daciana Toma, medic de familie, Bucureşti: Dacă vorbim de screening pe diabet, am toate reglementările, laboratoarele refuză să facă, deşi au contract cu Casa. Le-am spus pacienţilor mei care au plătit la laborator analize care erau date de mine decontat, era clar în pachetul de decontare, le-am spus: îţi dau unde să faci reclamaţie. Au zis: haideţi, doamna doctor, nu ne apucăm de reclamaţii.
Pachetul de prevenţie este gratuit prin medicul de familie chiar şi pentru cei neasiguraţi. Pe lângă consultaţii, sunt incluse şi investigaţii decontate peste plafonul din contractul cu Casa.
Gratuite sunt oricând şi aşa-numitele analize Monitor, prin care se urmăreşte evoluţia celor diagnosticaţi deja cu boli cronice cu impact major.
Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Oamenii nu ştiu. Nu ştiau nici medicii. Sunt laboratoare de analize care nu ştim din ce motive nu fac, alţii refuză, alţii fac propriile criterii.
Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Casa de Asigurări de Sănătate le reaminteşte laboratoarelor şi medicilor că sunt mai multe tipuri de analize şi investigaţii care pot fi făcute gratis în orice zi a lunii. Pacientul trebuie să aibă însă un bilet de trimitere special, pe care să fie bifată indicaţia corespunzătoare. Pe lângă analizele de prevenţie şi pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de cancer, care se decontează oricând, inclusiv pentru cei neasiguraţi, mai sunt gratuite şi analizele pentru monitorizarea unor boli cronice, urmărirea afecţiunilor oncologice, monitorizarea gravidei şi testarea pentru hepatitele B şi C şi la gravide, pentru HIV.
Larisa Mezinu, vicepreşedintă CNAS: Pacienţi au fost depistaţi cu o serie largă de boli cronice în fază incipientă, la debutul bolii. Costurile cresc în primă fază, dar, pe termen lung, beneficiile sunt majore.
Pentru ca oamenii să-şi cunoască drepturile privind sănătatea, pe site-ul cnas.ro a fost publicat noul ghid al asiguratului, din care şi medicii pot afla ce le pot oferi pacienţilor.