Analiză CNN: Rusia își intensifică ofensiva pe linia frontului, sfidând aparent poziția lui Trump. Ce înseamnă asta pentru război

Ofensiva armatei ruse s-a intensificat de-a lungul liniei frontului, potrivit unor postări pe rețelele sociale ale ofițerilor ucraineni, unei analize a informațiilor din partea Statului Major General de la Kiev și declarațiilor soldaților pentru CNN.
Încă nu este clar dacă acesta este începutul unei ofensive majore de primăvară din partea forțelor lui Vladimir Putin, despre care Ucraina avertizează de ceva timp. Totuși, pare să sugereze că liderul rus nu este îngrijorat de posibilitatea de a-l supăra pe președintele SUA, Donald Trump, care urmează să decidă „în câteva săptămâni” dacă Kremlinul este cu adevărat serios în privința păcii, a declarat secretarul de stat Marco Rubio săptămâna trecută.
Unde se desfășoară luptele în prezent
De câteva luni, unele dintre cele mai intense lupte au loc la sud de orașul Pokrovsk – un fost nod logistic important pentru forțele armate ucrainene în regiunea Donețk.
Armata ucraineană a obținut câteva succese tactice minore de la începutul anului, respingând o parte din avansul rus spre Pokrovsk, care ajunsese la doar câțiva kilometri de centrul orașului.
Însă un ofițer ucrainean desfășurat în zonă a declarat pentru CNN că, în ultimele 10 zile, forțele armate ale Rusiei au devenit din nou mai active și aduc noi efective și vehicule pentru viitoare asalturi.
„Vedem acest lucru în imaginile de pe drone și îi auzim vorbind despre asta în interceptările radio,” a spus ofițerul pentru CNN.
Cu toate acestea, cum Pokrovsk este puternic apărat, iar proviziile militare de acolo au fost în mare parte mutate, principalul efort rusesc în zonă ar putea fi direcționat spre vest, nu spre nord.
Postările pe rețelele sociale ale soldaților ucraineni din ultimele zile descriu temeri de încercuire într-o locație și de străpungere a liniei defensive într-alta.
„Linia frontului din această zonă a intrat într-o fază activă. Rușii nu se vor opri,” a scris pe Telegram un militar ucrainean cu numele Muchnoi. Scopul avansului este un oraș numit Novopavlivka, a spus el.
„Vor intra în regiunea Dnipropetrovsk – aceasta este una dintre sarcinile-cheie stabilite de comanda rusă”.
Avansul în Dnipropetrovsk ar fi un moment semnificativ, deoarece ar marca prima dată când trupele ruse ar pătrunde acolo. De fapt, ar fi prima regiune nouă a Ucrainei parțial ocupată de Rusia de la primele săptămâni ale invaziei la scară largă, în urmă cu peste trei ani.
Serviciul ucrainean de cartografiere DeepState estimează că forțele lui Putin se află la doar șase kilometri de granița regiunii, în timp ce locuitorii din zonă sunt deja evacuați, spun oficialii din Dnipropetrovsk.
Pentru Putin – și, posibil, și pentru negociatorii americani – orice control rusesc asupra unei părți din Dnipropetrovsk ar putea fi considerat o monedă de schimb într-o viitoare negociere.
Valuri de ofensivă pe linia frontului?
Luhansk este cea mai estică regiune a Ucrainei și cea în care forțele lui Putin au cel mai mare control – doar câteva zone rămân sub control ucrainean. Și aici, trupele ruse au făcut progrese constante în ultimele săptămâni, în special la nord de orașul Lyman, un nod feroviar și bază de sprijin pentru trupele ucrainene.
„Este greu, trebuie să stabilizăm frontul și să eliminăm metodic inamicul, altfel cangrena se va extinde”, a scris un ofițer ucrainean pe Telegram.
O analiză a CNN a confruntărilor raportate de Statul Major General al Ucrainei arată o creștere a activității rusești în ultimele două săptămâni pe toate segmentele liniei frontului. Deși CNN nu poate confirma cifrele, datele arată clar o creștere semnificativă după 23 martie.
Înainte de acea dată, media confruntărilor zilnice era de aproximativ 140. După 23 martie, media a crescut la circa 180 pe zi – o creștere de aproximativ 30%.
Datele includ și regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina mai controlează doar câteva sate de graniță, după ce Rusia a recucerit treptat teritoriile câștigate de Kiev vara trecută. Trupele ruse fac progrese și în regiunea vecină Sumî, creând așa-numite „zone gri” unde niciuna dintre părți nu are control deplin.
Mai complică situația incursiunea Ucrainei într-o fâșie a regiunii ruse Belgorod – confirmată oficial de Kiev pentru prima dată, luni.
Cum luptă rușii
Soldații ucraineni raportează diverse tactici folosite de ruși în ultimele săptămâni.
În sudul regiunii Donețk, un ofițer ucrainean cu indicativul Alex a descris trupele ruse avansând în coloane formate din vehicule blindate și neblindate – cam 4-5 vehicule de luptă pentru infanterie și tancuri, iar restul camioane și mașini.
Și-a exprimat scepticismul cu privire la șansele unor avansuri majore rusești dacă aceste manevre indică lipsa mijloacelor mecanizate.
„Da, au multă forță de muncă, de câteva ori mai mult decât noi, dar în războiul modern nu poți construi un avans rapid fără mijloace mecanizate de transport și sprijin pentru infanterie”, a scris el pe Telegram.
Tot pe Telegram, comandantul ucrainean Stanislav Buniatov a spus că forțele ruse suferă pierderi grele, dar nu se opresc. „O unitate din această zonă pierde între 10 și 50 de ruși pe zi,” a declarat el.
Mai la vest, aproape de râul Nipru, unde rușii au capturat recent localitatea Lobkove, un comandant ucrainean de drone a spus că observă acumulări de trupe la 10-15 km în spatele liniei frontului.
„Rușii operează în grupuri tactice mici, de 5-7 oameni, maximum 10. Imediat ce este ceață sau plouă, avansează profitând de lipsa de vizibilitate a dronelor noastre”.
Pe măsură ce primăvara progresează și vremea devine mai uscată, tacticile se vor schimba, spune el.
„Nu pot folosi vehicule grele acum. Este prea umed, se vor împotmoli. Când se usucă terenul, vor ataca. Asta e sigur”.
Verificări ale realității
În ciuda evaluărilor sumbre, este important să păstrăm perspectiva. Teritoriul capturat de Rusia rămâne mic. De exemplu, în sud-vestul Pokrovsk, trupele ruse au avansat doar cu 45 km față de anul trecut.
Ministerul britanic al Apărării, la fel ca și alți analiști, estimează că rata de avans a Rusiei este în scădere constantă de șase luni – de la circa 730 km² în noiembrie anul trecut la doar 143 km² luna trecută.
Parțial, acest lucru se poate datora dificultăților de a purta război iarna. Totuși, comandantul militar american din Europa, gen. Christopher Cavoli, a declarat săptămâna trecută în fața Congresului că forțele ucrainene au „poziții defensive foarte solide” și sunt „bine fortificate”.
„Este greu de imaginat că Ucraina va cădea și va pierde acest conflict”, a concluzionat el.
Totuși, analistul Nick Reynolds, de la Royal United Services Institute din Londra, avertizează că lipsa unor câștiguri teritoriale mari nu înseamnă că Rusia nu progresează.
Scopul, spune el, este epuizarea, nu cucerirea imediată.
„Obiectivul este să omoare oameni, să distrugă echipamente, să consume resurse, să ducă Ucraina la faliment și să-i frângă voința de a lupta”.
Chiar și ofensivele ruse slabe cer eforturi de apărare din partea Ucrainei, ceea ce oferă informații despre pozițiile lor și ținte pentru artilerie.
Prognoză
Chiar și în cel mai bun scenariu, eforturile Europei de a reînarma Ucraina, în condițiile incertitudinii sprijinului american, vor dura câțiva ani pentru a produce efecte. Deși industria de apărare a Ucrainei a făcut progrese, ea rămâne mai dependentă economic de aliați decât Rusia.
Sub presiunea Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămâne angajat public într-o soluție de pace, atâta timp cât aceasta este justă, sigură și nu permite Rusiei să reia conflictul ulterior.
La rândul său, Kremlinul spune că dorește pace, dar doar dacă sunt abordate „cauzele fundamentale” ale conflictului – ceea ce în esență înseamnă ca Ucraina să reintre ferm în sfera de influență a Moscovei.
Însă anunțul lui Putin de săptămâna trecută privind cea mai mare rundă de recrutare din ultimii 10 ani și ambiția sa declarată de a construi o armată de 1,5 milioane de militari activi, împreună cu atacurile aeriene continue, sugerează mai degrabă o campanie de uzură decât o intenție reală de a opri războiul.
Pentru soldații de pe linia frontului, chiar și cei cu rang înalt, discuțiile de pace înseamnă puțin.
„Crede-mă, din experiență, când ești acolo în tranșee, nu te gândești la ele. Ai un ordin de urmat și o dorință de a supraviețui”, a spus unul dintre ei pentru CNN.