Analiza BBC: Cum au zguduit Putin și Trump lumea într-o săptămână

Când a relatat despre Revoluția Rusă din 1917, jurnalistul american John Reed a numit-o „Zece zile care au zguduit lumea”. Dar zece zile sunt prea multe pentru Donald Trump și Vladimir Putin. Ei au reușit să schimbe lucrurile într-o singură săptămână, scrie BBC.
Totul a început pe 12 februarie, cu o conversație telefonică între președinții SUA și al Rusiei în care cei doi lideri și-au promis să relanseze relațiile bilaterale.
Apoi a urmat Conferința de Securitate de la München, care a evidențiat o ruptură între Europa și America.
Următoarea oprire: Arabia Saudită, unde au avut loc discuțiile dintre SUA și Rusia – primele contacte directe la nivel înalt dintre cele două țări de la invazia rusă a Ucrainei.
Această săptămână a răsturnat alianțele tradiționale, a lăsat Europa și Ucraina în alertă, a amplificat temerile privind securitatea europeană și a plasat Rusia exact unde își dorește: la masa deciziilor globale, fără să fi făcut nicio concesie.
Imaginea care domină ziarele rusești
Miercuri dimineață, presa rusă are o imagine principală: oficiali de rang înalt din Rusia și SUA la masa negocierilor din Riad. Kremlinul vrea să arate publicului rus și comunității internaționale că eforturile Occidentului de a izola Rusia din cauza războiului din Ucraina au eșuat. Mass-media rusă salută perspectiva unor relații mai calde cu Washingtonul, dar ironizează liderii europeni și Kievul.
Tabloidul pro-Kremlin Moskovsky Komsomolets scrie: „Trump știe că va trebui să facă concesii [față de Rusia] pentru că negociază cu partea care câștigă în Ucraina. Și le va face. Dar nu pe seama Americii, ci pe seama Europei și Ucrainei. Timp de prea mult timp, Europa s-a crezut civilizată, un adevărat Eden. N-a observat că și-a pierdut pantalonii… iar vechiul său camarad de peste Atlantic i-a atras atenția asupra acestui lucru…”.
Moscova așteaptă și privește
Pe străzile Moscovei, însă, nu se simte aceeași satisfacție exagerată. Oamenii urmăresc evenimentele și așteaptă să vadă dacă Trump va deveni cu adevărat „cel mai bun prieten al Rusiei” și dacă va pune capăt războiului din Ucraina.
„Trump e om de afaceri. Pe el îl interesează doar banii”, spune Nadejda: „Nu cred că se va schimba nimic. Sunt prea multe probleme de rezolvat.”
„Poate că aceste discuții [din Arabia Saudită] vor ajuta”, spune Giorgi. „E timpul să încetăm să fim dușmani”.
„Trump e activ, e energic. Dar va face ceva concret?”, se întreabă Irina: „Visăm ca aceste negocieri să aducă pacea. Este un prim pas. Poate că asta va ajuta și economia noastră. Prețurile la alimente și alte bunuri continuă să crească. E parțial din cauza operațiunii militare speciale [războiul din Ucraina] și a situației internaționale.”
Putin și Trump au vorbit la telefon, echipele lor s-au întâlnit în Arabia Saudită, iar un summit prezidențial este așteptat în curând.
Dar, cu câteva zile în urmă, ziarul Moskovsky Komsomolets a încercat să își imagineze ce și-au spus cei doi lideri în timpul convorbirii:
- Vladimir! Ai o țară mișto, eu am o țară mișto. Hai să împărțim lumea!-
- Ce ți-am tot spus eu? Hai s-o facem!”
„Fantezie? Vom vedea”, se întreabă Steven Rosenberg, autorul articolului. Acesta a fost corespondentul BBC la Moscova din 2003, cu excepția perioadei 2006 – 2010, când a fost corespondent la Berlin. În 2022, a devenit editor pentru BBC News în limba rusă.