Analiștii critică tăcerea statului român dar și dezvăluirile generalului ucrainean Zalujnîi despre primele drone rusești care au căzut în țara noastră
Fostul comandant al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, susține că autoritățile de la București i-au cerut să nu dezvăluie că drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării. „Taci, te rog”, i-ar fi spus partea română în vara lui 2023, când primele drone rusești au căzut în țara noastră. Analiștii de la București critică atât poziția părții române, cât și și declarațiile generalului ucrainean.
Generalul Valerii Zalujinîi, acum ambasadorul Ucrainei la Londra, a făcut aceste mărturisiri la începutul lunii martie, într-o discuție cu studenții unei universități din Lviv.
Valerii Zalujnîi, fost comandant al Forţelor Armate ale Ucrainei: „M-au sunat și mi-au zis: „Taci”. Au căzut două drone Shahed în port la voi, de ce tăceți? „Taci, te rog. Ați activat sistemele voastre de bruiaj, acum dronele vin spre noi”, mi-au spus. Atunci, doborâți-le! Aveți 40 de avioane F-16, le-am spus.
Generalul ucrainean nu a dezvăluit cine a fost interlocutorul român. Ministerul Român al Apărării nu a comentat declaraţiile sale.
În septembrie 2023, ucrainenii avertizau că fragmente de drone rusești ar fi căzut pe malul românesc al Dunării. Președintele Klaus Iohannis nega ferm informația.
Klaus Iohannis, fost preşedinte al României, declara pe 5.09.2023: Nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.
Ulterior, informația s-a confirmat. O dronă rusească s-a prăbușit la Plauru, vizavi de portul ucrainean Izmail.

Analiștii critică atât tăcerea statului român de la acea vreme, cât și dezvăluirile de acum ale generalului Zalujnîi.
Comandor (r) Sandu Valentin Mateiu, analist militar: O greșeală din partea lui Zalujnîi și a ucrainenilor. Indiferent de greșeala reprezentantului României, nu trebuia să transmită în spațiul public această greșeală, pentru că decredibilizează România, o țară care a ajutat Ucraina.
Remus Ştefureac, analist politic: Este treaba autorităților române cum decid să se comporte în anumite situații, este strict treaba noastră, cetățeni, presă, media, analiști să comentăm, criticăm autoritățile române.
20 de resturi de drone rusești au căzut în România de la începutul războiului din Ucraina.
Între timp, țara noastră și-a dezvoltat capacități de neutralizare a aparatelor fără pilot, dar aşteaptă ca schimbarea legislației să intre în vigoare și să poată permite doborârea dronelor.
