ANAF implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea SAF-T
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea SAF-T, în sprijinul mediului de afaceri, a anunţat, miercuri, instituţia.
„Odată cu extinderea capacităţii de analiză pentru datele colectate prin D406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), ANAF implementează un mecanism de notificare automată pentru contribuabilii ce nu au îndeplinit obligaţiile legale privind depunerea acestei declaraţii”, se menţionează în comunicat.
În acest sens, în cursul zilei de 20 august 2024, au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect D406.
Potrivit ANAF, notificările transmise către contribuabilii unde s-au constatat inadvertenţe la nivelul datelor cuprind şi rapoarte detaliate ale tranzacţiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis. Conform sursei citate, pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicaţia cu care se vizualizează PDF-ul primit.
Conform sursei citate, Fişierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fişier în format electronic, standardizat internaţional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autorităţile fiscale. SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între societăţi/organizaţii şi autorităţile fiscale.
„Acest standard a fost conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecţionări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0. Rolul său este de a simplifica relaţia contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecţii fiscale pe teren”, se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii ANAF menţionează că implementarea SAF-T şi utilizarea informaţiilor în vederea consolidării sustenabilităţii financiare a României, eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, îmbunătăţirii şi consolidării gradului de colectare a TVA şi prevenirii/combaterii evaziunii fiscale sunt elaborate în acord cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Potrivit instituţiei, raportarea SAF-T se implementează în etape, fiind obligatorie pentru contribuabilii mari începând cu 2022, din 2023 pentru contribuabili mijlocii, respectiv din 2025 pentru contribuabili mici.
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declaraţiei informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă atrage contravenţii, în conformitate cu prevederile art. 337 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, după cum urmează: amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declaraţii în termenele legale; amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declaraţii incorecte ori incomplete.