Joi 15 mai 2025 | București 8˚C / Senin

ANAF a pus gând rău celor care își închiriază locuințele fără să declare veniturile încasate

8 martie 2025, 18:29

ANAF a pus gând rău celor care își închiriază locuințele fără să declare veniturile încasate. Ministrul Finanțelor da asigurări că anul acesta, inspectorii antifraudă vor fi mult mai atenți, după ce anul trecut au dat doar 7 amenzi în valoare de 1.200 de lei. În 2024, la nivel național, ANAF a înregistrat doar 313 mii de contracte de închiriere.

Cei mai mulți proprietari care au declarat contracte de închiriere sunt din București (76.944), urmați de cei din județele Cluj (20.867) și Constanța (15.791). Potrivit specialiștilor, dimensiunea reală a acestei piețe este mult mai mare. Prea puțini proprietari respeta legea și plătesc impozitul de 8% din valoarea totală a veniturilor încasate.

Cristian Tudorache, specialist în imobiliare: E și un risc pe care și-l asumă fiecare, o dată pentru că avem în ultima perioada din ce în ce mai mulți chiriași care întârzie la plata chiriilor, chiar cu lunile. Am început să avem dosare de executare pe tema această. Proprietarii nu pot merge în instanța că să execute un chiriaș din moment ce nu și-au declarat veniturile

La asta se adaugă riscul să primească amenzi, însă tocmai ineficientă autorităților i-a determinat pe mulți să fenteze legea.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, inspectorii antifraudă au verificat doar 237 de  persoane fizice care închiriau locuințe, aplicând doar 7 sancțiuni, în valoare totală de 1.200 de lei. 

Cristian Tudorache, specialist în imobiliare: Ajung să dea amenzi, dar nu pentru că le-a descoperit ANAF-ul, ci fie că chiriașul a avut o problema cu Poliția… sau încasează chiriile prin conturi bancare și acolo practic veniturile nu sunt declarate.

Specialiștii în economie spun că statul are la îndemână soluții simple pentru a-i încuraja pe proprietari să nu mai încalce legea și astfel să se strângă mai mulți bani la bugetul de stat.

Adrian Negrescu, analist economic: Ar trebui să existe o platforma online în care românii să se înregistreze simplu, faptul că au chiriarsi, că primește o chirie și din perspectiva asta să afle cât au de plătit impozit la stat. Altfel, întreg acest război al chiriașilor, al proprietarilor cu statul, va fi unul fără sfârșit

De curând, Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că mediul online este deja în vizorul ANAF și Antifraudă și că a început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și Airbnb. Pe aceste platforme sunt identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri din închirieri; printre ele și câteva sute de oameni care au încasat peste 100.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite