Amplu studiu în Antarctica privind poluarea cu microplastice. Anual în oceanele lumii ajung 12 milioane de tone de plastic

9 ianuarie 2024, 15:03 (actualizat 9 ianuarie 2024, 15:15)

Unul dintre cele mai periculoase tipuri de poluare este cel cu așa-numitele microplastice, particule extrem de fine ajunse în oceane şi mări după decenii de nepăsare. În cazuri extreme, se pot regăsi chiar în peștele și alimentația noastră.

De aceea, cercetătorii argentinieni în cooperare cu Agenţia Internaţională de Enerergie Atomică au început un amplu studiu în Antarctica. Anual în oceanele lumii ajung 12 milioane de tone de plastic. Din tot plasticul produs vreodată, abia 10% s-a reciclat.

Lucas Ruberto, cercetător argentinian: De când a apărut plasticul pe piață, șapte miliarde de tone au ajuns în mediul înconjurător, cea mai mare parte în mediul marin.

În oceane, plasticele s-au transformat în așa-numitele microplastice: sub acțiunea apei, a soarelui, obiectele mari au fost tocate, în particule de un milimetru sau mai puțin, care au fost găsite uneori în produsele de alimentație. Chiar și în îndepărtata Antarctică.

Rafael Grossi, directorul AIEA: Sănătatea Antarcticii este esențială pentru sănătatea
planetei. Microplasticele afectează mediul și acest loc nu este o excepție. Sub inițiativa NUTEC Plastics, Agenția Internațională pentru Energie Atomică începe o campanie științifică pentru evaluarea, identificarea cantității de microplastice existente.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică dezvoltă un experiment prin care, inclusiv alături de cercetătorii argentinieni și în zona Antarcticii, depistează microplasticele cu ajutorul izotopilor de joasă radioactivitate.

Lucas Ruberto, cercetător argentinian: Acordăm o atenție sporită unei fracțiuni de microplastice și încercăm să îi identificăm originea. De asemenea, dacă au fost aduse de curenți din alte părți sau provin chiar din Antarctica.

Practic, este o tehnică imagistică: prin această iradiere se vede „drumul” microplasticelor în oceane. AIEA propune însă mai mult decât atât – chiar reciclarea plasticelor cu ajutorul razelor gamma și transformarea lor în alte tipuri de polimeri și chiar înapoi în combustibil, pentru că până la urmă plasticul este produs din hidrocarburi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite