Amintiri dureroase, vieți reclădite. Cele mai grave inundaţii din istoria Banatului, în urmă cu aproape 20 de ani
Inundațiile din țară și ploile abundente din ultimelele zile i-au speriat pe localnicii din satele judeţului Timiş de lângă graniţa cu Serbia. În urmă cu aproape 20 de ani aici au fost cele mai grave inundaţii din istoria Banatului. În 2005, viitura a ajuns în peste 2.000 de case, iar 700 au fost distruse. Localnicii au fost salvaţi de armată.
Mii de case şi gospodării din Banat au fost inundate în anul 2005. 116 localităţi au ajuns atunci sub ape, 100.000 de hectare de teren agricol şi peste 300 de kilometri de drumuri.
Nimeni nu poate uita acele zile de coșmar. Cei care le-au trăit povestesc cu lacrimi în ochi.
La Otelec și în Iohanisfeld aproximativ 70 la sută dintre locuințe au fost distruse și refăcute apoi.
În cele două localități, viitura a venit de la 15-20 kilometri distanţă şi s-a revărsat şi pe câmp. A înghițit apoi rând pe rând mai multe sate.
Valer Purja, viceprimarul localităţii Otelec, judeţul Timiş: Noi care am fost mai tineri poate am depășit mai ușor situația, dar au fost oamenii în vârstă care au rămas marcați. Și cu teama că s-ar putea întâmpla oricând.
La 3 ani după inundații a început consolidarea malurilor râului Timiș pe o lungime de 87 de kilometri, de la Lugoj până aproape de granița cu Serbia, la Grăniceri.
Lucrările de consolidare au început în 2008 și până în 2011 au ajuns la un stadiu de 29%. A urmat apoi o pauză de doi ani, timp în care s-a încercat obținerea unei noi finanțări pentru continuarea lucrărilor de consolidare. Astăzi vorbim de un progres de 99%.
În Banat, cea mai mare parte a lucrărilor de apărare ȋmpotriva inundaţiilor sunt făcute în bazinele râurilor Bega şi Timiş.