Sâmbătă 5 iulie 2025 | București 32˚C / Senin

Ambasadorul Andrei Muraru, după condamnarea României la CEDO în cazul Zăicescu şi Fălticineanu: Hotărârea este una istorică

Sediul CEDO
23 aprilie 2024, 20:27 (actualizat 23 aprilie 2024, 20:29)

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a reacționat după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi achitării în anii 1990 a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

De ce este importantă această hotărâre? Este în mod clar o bornă de hotar. Concret, hotărârea este una istorică din câteva motive: 1) Curtea arată că reabilitarea nu este posibilă întrucât întinează memoria victimelor Holocasutului; 2) Curtea europeană recunoaşte responsabilitatea instituţională a statului român în politica odioasă de reabilitare a criminalilor de război de după 1990 (există însă decizii de reabilitare și în vremea comunismului); 3) justiţia restaurează demnitatea victimelor Holocaustului şi reabilitează memoria lor; 4) decizia trasează o graniţă bine delimitată între starea justiţiei din anii ’90, care a acceptat reabilitarea, şi cea de astăzi, care este chemată să rămână fermă în fața unor asemenea tentative; 5) pune definitiv capăt polemicii privind posibila reabilitare a criminalilor de război. Din acest moment, tentative de reabilitare vor putea fi respinse pe baza acestui precedent„, a explicat Excelența Sa, într-o postare pe Facebook.

Reclamanţii, Leonard Zăicescu şi Ana Fălticineanu, sunt cetăţeni români născuţi în anul 1927 şi, respectiv, în anul 1929. Ei locuiesc în Bucureşti, sunt evrei şi supravieţuitori ai Holocaustului.

Cazul Zăicescu şi Fălticineanu priveşte rejudecarea şi achitarea în anii 1990 a doi ofiţeri, condamnaţi în anii 1950 pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii săvârşite prin implicarea lor, printre altele, în persecuţia evreilor români în anul 1941, în special prin participarea lor în pogromul din Iaşi, al cărui supravieţuitor este domnul Zăicescu, dar şi prin plasarea unui mare număr de evrei în ghetouri, situaţie în care s-au aflat ambii reclamanţi.

Cei doi ofiţeri, prezentaţi doar cu iniţialele lor, respectiv R.D. (locotenent-colonel şi fost şef de secţie în Marele Cartier General al Armatei) şi G.P. (locotenent-colonel sub comanda directă a lui R.D.), au fost condamnaţi de instanţe ale Tribunalelor Poporului, care au fost înfiinţate în 1945 pentru a urmări penal şi a pedepsi, alături de alte crime, şi masacrul populaţiei evreieşti, notează CEDO, citată de Agerpres..

Ambasadorul Andrei Muraru a detaliat într-un studiu publicat anterior cum s-a ajuns la rejudecarea și achitarea, în anii 1998-1999, a acestor doi ofițeri condamnați în anii ’50 pentru pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Citește și: CEDO a condamnat România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite