Ambasada SUA la Londra intervine public din cauza unei rețete de ceai cu un ingredient secret și… revoltător

Reacția pe canal diplomatic a venit după ce o cercetătoare și specialistă în chimie din SUA a susținut că există un ingredient secret care face ceaiul mai bun. Ambasada SUA la Londra a ținut să precizeze într-un comunicat cât se poate de oficial că nu este adepta rețetei promovate de cercetătoare, că rămâne fidelă vechii rețete, dar că totuși va continua să prepare ceaiul la microunde și nu prin fierbere. O ironie care cu siguranță nu va fi trecută cu vederea.
Chimista Michelle Francl, de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, a reușit să stârnească o întreagă dezbatere în articole de presă din cauza principiilor sale alimentare. Ea a desfășurat o cercetare minuțioasă, folosind peste 500 de studii, dar și ceșcuțele de acasă pentru a descoperi secretele ceaiului.
Ea a concluzionat că ar trebui folosite căni scunde și robuste pentru prepararea ceaiului și frunze, nu ceai la pliculețe.
În ceea ce privește laptele, le-a sugerat băutorilor de ceai să folosească lapte cald, pentru a reduce riscul de închegare.
Dar cea mai neobișnuită sugestie a fost să se folosească… sare! Un praf de sare ar reduce amăreala, susține cercetătoarea.
„Ceașca perfectă de ceai este într-adevăr făcută cu frunze de ceai în vrac, în apă fierbinte [fierbe dacă faci ceai negru]. Preîncălziți oala. Folosiți o sită mare de ceai sau un infuzor ori, mai bine, puneți frunzele de ceai direct. Agitați sita sau amestecați frunzele [sau dacă faceți ceai așa cum o fac majoritatea oamenilor cu plicul de ceai, nu se ridică și se coboară]. Turnați și bucurați-vă”, a declarat ea pentru ITV News.
Michelle Francl a sfătuit de asemenea să nu fie folosit cuptorul cu microunde pentru prepararea ceaiului, pentru că astfel s-ar forma mai multe reziduuri, un fel de peliculă albă care plutește.
Vârful de sare este un obicei care ar data din secolul al VIII-lea. „Se dovedește că o cantitate mică de sare, insuficientă pentru a-i prinde gustul, anulează percepția amărelii”, spune cercetătoarea. Ea a admis că este un sfat care poate șoca, dar că este gestul care poate salva o cană de ceai prea fiartă.
Cercetarea lui Michelle Francl, care s-a întins pe durata a 3 ani, cuprinsă în volumul „Steeped: The Chemistry of Tea”, a fost publicată de Royal Society of Chemistry și include sfaturi despre cum să prepari o ceașcă mai bună de ceai.
Reacția Ambasadei SUA la Londra
„Rapoartele mass media de astăzi despre rețeta unui profesor american pentru cana ‘perfectă’ de ceai a stârnit fierbere în relația noastră specială cu Regatul Unit”, se arată în comunicatul dat publicității pe rețelele sociale de Ambasada SUA la Londra.
„Ceaiul este elixirul camaraderiei, o legătură sacră dintre națiunile noastre. Nu putem asista nepăsători când o astfel de propunere revoltătoare amenință chiar fundamentul Relației noastre Speciale. Prin urmare, vrem să îi asigurăm pe bunii oameni ai Marii Britanii că noțiunea de neconceput a adăugării de sare băuturii naționale britanice nu este politica oficială a Statelor Unite. Și nici nu va fi vreodată”, se menționează, mai mult sau mai puțin solemn, în documentul oficial, care are și antet.
Să ne unim în solidaritate deplină și să arătăm lumii că, atunci când vine vorba de ceai, suntem una. Ambasada SUA va continua să prepare ceaiul în modul corect – la microunde”, se conchide în comunicat, ultima frază contrazicând-o pe penultima.
An important statement on the latest tea controversy. 🇺🇸🇬🇧 pic.twitter.com/HZFfSCl9sD
— U.S. Embassy London (@USAinUK) January 24, 2024