Aliaţii strâng rândurile în jurul Ucrainei. Zelenski: Pierderile ruşilor sunt de 8 ori mai mari decât ale Kievului

25 mai 2024, 19:26

Aliaţii strâng rândurile în jurul Ucrainei. Secretarul general al NATO este de părere că restricţiile privind folosirea armelor donate ţării cotropite de ruşi ar trebui să fie diminuate, daca nu chiar ridicate. Statele Unite, principalul furnizor de armament al Ucrainei au declarat în repetate rânduri că nu sunt de acord cu aceasta abordare, dar şi la Washington sunt din ce în ce mai multe voci care spun că această politică restrictivă este contraproductivă. Marea Britanie a anunţat deja că Ucraina poate folosi arsenalul donat în funcţie de nevoile de pe front. Deocamdată, atacul ruşilor de azi noapte asupra Harkovului a ucis cel puţin o persoană.

Atacul ruşilor asupra Harkovului nu se opreşte, dar a scăzut în intensitate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un bilanţ al acestei ofensive inamice din care reiese că pierderile ruşilor sunt de 8 ori mai mari decât ale Ucrainei.

De altfel, în regiunea Doneţk  soldaţii Kievului au reuşit să mai doboare un avion de luptă al ruşilor, al optulea în ultimele 20 de zile.

Zelenski: Soldaţii noştri au reuşit să preia controlul asupra zonei de graniţă pe unde ocupanţii ruşi au intrat. Mulţumesc fiecărei unităţi care asigură aceste rezultate distrugându-i pe ocupanţi.

Apelul liderului de la Kiev de a permite armatei ucrainene să folosească armamentul occidental pentru şinte în interiorul Rusiei şi-a găsit un susţinător chiar în persoana secretarului general al NATO. 

Într-un interviu acordat revistei The Economist, Jens Stoltenberg  a explicat că mai ales acum când luptele cele mai intense au loc la graniţa Ucrainei cu Rusia, armata lui Zelenski trebuie să poată folosi armamentul primit pentru a anihila atacurile ruşilor care vin din spatele frontierei

Jens Stoltenberg: Cred că a venit timpul ca Aliaţii să ia în considerare ridicarea unora dintre restricţiile impuse folosirii armelor donate Ucrainei. Trebuie să ne reamintim despre ce vorbim. E un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ucraina are dreptul de a se apăra şi asta include lovirea unor ţinte de pe teritoriul rus.

La asta se adaugă şi decizia a 6 membre NATO, vecine cu Ucraina, de a crea un zid de drone. Ţările Baltice, Finlanda, Norvegia şi Polonia vor folosi aparatele de zbor fără pilot pentru a-şi apăra frontierele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite