Joi 3 iulie 2025 | București 32˚C / Senin

Alertă în Capitală, după ce a fost descoperită o breșă de securitate în sistemul de semaforizare

30 decembrie 2018, 12:09

Problemele ar fi apărut vineri la trecerea de pietoni din fața Policlinicii Titan. Atât semaforul pentru mașini, cât și cel pentru pietoni ar fi indicat culoarea verde. Problema a fost remediată după 20-25 de minute însă, a doua zi, ar fi reapărut și în alte trei intersecții.

Primăria Capitalei a făcut plângere penală, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru identificarea celui care ar fi dereglat intenționat semafoarele.

Poliţia Capitalei a anunţat că se fac mai multe verificări în cazul accesărilor ilegale semnalate în sistemul de semaforizare.

„Ieri seară, la sediul Secţiei 12 Poliţie, un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe b-dul Nicolae Grigorescu – Policlinica Titan, sector 3, fiind modificat programul de semaforizare. Ca prime măsuri, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Brigăzii Rutiere şi de siguranţă publică, pentru a asigura fluenţa traficului, precum şi pentru efectuarea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor din competenţă. Pe parcursul zilei de astăzi se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti. Au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept”, se precizează într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a precizat, duminică, într-o intervenţie la un post de televiziune, că opt persoane puteau să facă programări în sistemul de semaforizare şi că patru dintre acestea au fost indicate organelor de poliţie care anchetează accesările ilegale semnalate în acest sistem în ultimele două zile.

„Opt persoane erau capabile să facă astfel de programări şi să intervină în cardurile logice de comandă şi control ale unităţilor semaforice. Patru dintre aceste persoane sunt angajate ale Companiei Municipale pentru Managementul Traficului, asupra lor neexistând niciun fel de bănuială, pentru că înainte de a face această afirmaţie am avut o serie de investigaţii interne. Celelalte patru persoane au fost indicate organelor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu care de ieri suntem în permanentă legătură. Ultima discuţie a avut loc între primarul general cu domnul director al Poliţiei Municipiului Bucureşti, domnul Miron, pentru a updata ultimele date şi rezultate strânse până la acest moment”, a declarat Aurelian Bădulescu la un post tv citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, persoana care a introdus alte diagrame şi a afectat funcţionarea semafoarelor a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semaforice de pe raza municipiului Bucureşti.

„Astfel de intervenţii neautorizate nu vizează decât punerea în pericol a vieţii oamenilor şi ducerea într-o stare de nesiguranţă cetăţenească, lucru care este inacceptabil”, a spus Bădulescu.

El a explicat că intervenţia nu a fost una electronică, ci mecanică, de pe spaţiul public.

„Acele căsuţe (de la semafoare – n.r.) au fost deschise. Ca să se deschidă, au un anumit tip de cheie şi un anumit tip de poziţie de extragere a capacului de protecţie, deci nu e un capac care să ne apere de ploaie şi de vânt”, a adăugat viceprimarul.

În prezent, nu mai există niciun pericol şi nici nu a existat din data de 28 decembrie, când a fost constatată intervenţia neautorizată, a mai spus Aurelian Bădulescu.

Primăria Capitalei precizează că, duminică, au fost stabilite proceduri suplimentare de monitorizare şi control în toate intersecţiile, astfel încât această infrastructură să funcţioneze în parametri normali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite