Alegeri prezidenţiale 2025. Persoanele netransportabile, cele spitalizate sau deţinuţii, vot cu urna mobilă

4 mai 2025, 06:11 (actualizat 4 mai 2025, 06:55)

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidenţiale din 4 mai în cazul alegătorilor din ţară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internaţi ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să îşi exercite dreptul constituţional la o secţie de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.

*** Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, la alegerile prezidenţiale din 4 mai, poate depune cerere pentru a-şi exercita dreptul constituţional de a alege prin intermediul urnei speciale.

Potrivit Biroului Electoral Central, cererea trebuie să fie însoţită fie de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului netransportabil, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situaţia care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secţiei de votare, respectiv boala ori starea de invaliditate, nefiind necesar ca documentele să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale, însoţită de documentele necesare, se depune fizic la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei, în preziua votării, între orele 18:00 – 20:00. Pentru a primi cererile, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor asigura permanenţa la sediul secţiei, în preziua votării, între orele 18:00 – 20:00.

Documentele pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane. Cererea trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Totodată, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale şi documentele necesare pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, şi la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, cel mai târziu la data de 2 mai, ora 17:00, fizic sau prin mijloace electronice. În această situaţie, cererea poate fi semnată electronic sau poate fi transmis exemplarul scanat sau fotografiat al cererii semnate olograf.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, el este înştiinţat, de îndată, prin grija preşedintelui biroului electoral judeţean, al sectorului municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă cererea, după caz.

*** Şi alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în ţară şi care, din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară, nu se pot prezenta la secţia de votare, îşi pot exercita dreptul constituţional prin intermediul urnei speciale. În această situaţie, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoţită de o adeverinţă emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 07:00 – 21:00. Nu este obligatorie ştampilarea adeverinţei de către angajator.

*** Totodată, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale şi alegătorii internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private, precum şi aparţinătorii acestora sau aparţinătorii persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate.

Cererile în acest caz pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării, până la ora 12:00, la biroul electoral judeţean sau al sectorului municipiului Bucureşti, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.

Conducătorii unităţilor respective aduc la cunoştinţa alegătorilor din asemenea unitate, cu suficient timp înainte de preziua votării, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale, îi asistă să întocmească cererile, să realizeze copii ale actelor necesare, precum şi să depună documentele fizic sau prin email.

În cazul aparţinătorilor, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale vor fi însoţite de o adeverinţă eliberată de conducătorii unităţilor din care să reiasă imposibilitatea deplasării aparţinătorului la sediul secţiei de votare cauzată de necesitatea asistării unei persoane internate sau cazate într-o asemenea unitate.

*** De asemenea, persoanele deţinute în baza unui mandat de reţinere sau arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale.

Cererile se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere sau la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, ora 09:00. Aceştia asigură depunerea cererilor cel mai târziu în preziua votării, ora 13:00, la biroul electoral judeţean sau al sectorului municipiului Bucureşti, fizic sau prin mijloace electronice.

Persoanele aflate în arest la domiciliu îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00 – 20:00, la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare.


Echipa care se va deplasa cu urna specială va fi formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare.

Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în extrasul de pe listele electorale.

Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale formulate pentru primul tur al alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025 nu sunt luate în considerare cu ocazia celui de-al doilea tur de scrutin. Alegătorii aflaţi în această situaţie trebuie să depună noi cereri dacă optează pentru a vota la al doilea tur de scrutin prin intermediul urnei speciale.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite