Alegeri parlamentare 2020 | Rolul Parlamentului: Atribuții și efecte

6 decembrie 2020, 08:12

Conform Constituţiei, Parlamentul este forul care întocmește, dezbate şi aprobă toate legile după care ne ghidăm în societate, atât în domeniile profesional, social, cât și în educație, sănătate, cultură și securitate națională.

Fiecare propunere legislativă iniţiată de parlamentari, Guvern sau cetăţeni, se discută prima oară în comisiile de specialitate, primeşte raport și avize din partea instituţiilor de resort și apoi se votează în plenul primei camere sesizate în funcție de domeniul abordat.

După aprobarea în această cameră legislativă, proiectul urmează același traseu în camera decizională. De exemplu, deputaţii au ultimul cuvânt atunci când vine vorba de îmbunătățirea și modificarea legislației muncii, sănătate, mediu, ajutoare sociale, în timp ce Senatul are drept de cameră decizională în materie de educație, administrație locală și apărare.

Senatorii și deputații decid însă împreună, prin vot în plenul reunit, conducătorii serviciilor de informații, dar și ai altor instituții din subordine: Curtea Constituțională, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Avocatul Poporului, Televiziunea și Radioul public etc.

În situaţie de criză, Parlamentul poate declara starea de război, mobilizarea şi încetarea ostilităţilor militare. Pentru toate acestea este nevoie însă de un element esențial.

Potrivit Constituției, Parlamentul:

– poate debarca Executivul prin moțiune de cenzură

– validează componența noului guvern și conținutul programului de guvernare

– aprobă Bugetul anual propus de Guvern

– trage la răspundere miniștrii prin moțiune simplă

– are drept de control asupra activității Guvernului și a celorlalte instituții ale administrației publice

Tocmai din această cauză, componența și programul Guvernului depind tot de Parlament. Majoritățile se fac și se desfac în legislativul național, având ca posibil efect debarcarea prin moțiune de cenzură a Executivului aflat în funcție, urmată de negocieri și susținerea unei noi propuneri de premier.

Programul de guvernare, forma și componența noului cabinet de miniștri depind de validarea prin votul majorității aleșilor din cele două camere legislative. La fel și proiectul de buget anual, propus de executiv.

Mai mult, legislativul național poate trage la răspundere prestația unor miniștri, prin depunerea de moțiuni simple și poate cere primului-ministru să prezinte rapoarte de activitate ori de câte ori consideră necesar acest lucru.

Nu în ultimul rând, activitatea parlamentară presupune contactul cu cei care au dat mandat legislativului în exercițiu. Dacă trei zile pe săptămână parlamentarii lucrează la București, vinerea este dedicată alegătorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite