Al treilea bloc evacuat, la Slănic Prahova. Au fost montați senzori de monitorizare a mişcărilor solului. Primele date vor fi analizate după trei zile
S-a adâncit si mai mult craterul care a înghiţit o stradă şi ameninţă să avarieze mai multe clădiri cu locuinţe din centrul oraşului Slănic Prahova. Autorităţile au evacuat şi al treilea bloc. În total, 42 de persoane nu se mai pot întoarce în apartamentele lor. Deocamdată, nu se ştie pentru cât timp. Experţii veniţi de la Bucureşti au montat senzori de monitorizare a mişcărilor solului, iar primul raport preliminar va fi gata luni. Abia atunci se va putea decide care este cauza surpării şi în ce fel se poate interveni.
ACTUALIZARE În ultimele 24 de ore, groapa provocată de surparea de pe strada 23 August a crescut cu 20 de centimetri. În termeni specifici, a avut loc o tasare de aproximativ 20 de centimetri. Blocurile nu ar fi afectate, dar s-a făcut evacuarea ca măsură de securitate.
Experţii veniţi de la Bucureşti au montat senzori de monitorizare a mişcărilor solului, iar primele date vor fi analizate după trei zile. Abia atunci se va decide care este cauza surpării şi în ce fel se poate interveni.
Echipamentele de monitorizare au fost montate ieri după amiază și trebuie să rămână în funcțiune timp de trei zile. Perioada în care nimeni nu se poate apropia de zona afectată.
Manole Șerbulea, expert tehnic autorizat în domeniul rezistenţei şi stabilităţii terenului de fundare: O să avem o primă campanie de măsurători de trei zile, o să continuăm cu măsurători zilnic măcar o săptămână Ne interesează să înțelegem dinamica fenomenului, apoi cauza și modul de intervenție. Când o să avem primele date despre stabilitatea stabilimentului o să decidem că se poate intra cu utilaje de măsurare, până atunci e pericol chiar și pentru utilaje să intre acolo.
Experții au observat fisuri care s-au întins, astfel că zona de siguranță a fost extinsă cu încă 50 de metri de jur împrejurul surpării. A mai fost evacuată încă o scară de bloc, iar un magazin din apropiere a fost închis temporar. Sediul Poliției a fost relocat. 42 de persoane au fost evacuate până acum.
Emil Drăgănescu, prefectul judeţului Prahova: Oamenii au ales să plece la rude pentru perioada următoare, dar noi suntem pregătiți să le oferim locuințe atâta timp cât este nevoie.
În oraș se fac măsurători și se iau mostre de sol și din alte zone. Experții geologi au stabilit asta după ce, la finalul anului trecut, au apărut crăpături care au afectat câteva gospodării și case.
Costea Daneluș, primar Slănic Prahova. Orașul Slănic e așezat pe un filon de sare sub forma unui sâmbure. De la Teișani și Cornu, comunele limitrofe. Nu știm dacă e sare la 30 de metri sau la 100, de asta se fac foraje că să știm de ce avem surpări. În trecut nu s-au făcut studii? Nu, pentru că nu au fost probleme.
La Slănic a ajuns ieri și un reprezentant al Salinei Slănic Prahova, care nu a stat, însă, de vorbă cu presa.