Ajutor de stat de 50 de milioane de lei pentru minele de huilă care trec la noul Complex Energetic Valea Jiului

2 octombrie 2023, 18:09

Guvernul a acordat 50 de milioane de lei pentru a funcționa în continuare cele patru mine de huilă din Valea Jiului și centrala Paroşeni, cu aceiași angajați, dar în subordinea nou înființatului Complex Energetic Valea Jiului.

Cu acești bani, și alții care vor urma la rectificarea bugetară, minele vor fi închise treptat, securizate, iar zona din apropiere reabilitată.

Aceste lucrări se vor face inclusiv cu cei 2000 de angajați care mai muncesc la Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Paroşeni.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Alocăm 50 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru toți cei peste 2000 de angajați de la Complexul Energetic Hunedoara, să-și primească salariile. Construim o companie energetică nouă, Complexul Energetic Valea Jiului S.A., care va prelua salariații din Complexul Energetic Hunedoara. Va fi o companie ce-și propune și proiecte de producție din surse de energie verde, atât în zona fotovoltaică, cât și cea de hidro.

În conformitate cu reglementările europene, România s-a angajat să închidă, până la sfârșitul anului 2032, toate minele de huilă și lignit.

Unii experți cred însă că înlocuirea unui complex energetic în faliment cu unul nou, căruia statul îi dă sute de milioane, nu rezolvă nimic.

Corina Murafa, expert în politici energetice: E ca și cum am da o perfuzie unei persoane muribunde. Sigur că probabil încă câteva zile o vom mai ține în viață. Pansamentul ăsta, câteva luni, mai ajută plata salariilor în zonă. Azi, în Consiliul Economic și Social s-a dezbătut acest OUG și secretarul general adjunct al Ministerului Energiei care a introdus proiectul a spus clar că destinația acestor bani e pentru menținerea păcii sociale în zonă și a locurilor de muncă. Deci nu vorbim de încercarea de a se face cu aceste injecții de capital o reformă pe piața energiei. Fundamental vorbind, nu se poate face.

În prezent, ponderea cărbunelui în producția totală de energie din România este sub 20 la sută, iar majoritatea provine din lignitul din Oltenia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă