Ajutoare de stat pentru industriile afectate de anunțul lui Trump. Exportăm în SUA componente auto, semifabricate din fier și oțel și medicamente
Companiile afectate de tarifele vamale impuse de Statele Unite pentru Uniunea Europeană vor primi sprijin de la Guvern. Executivul ia în calcul ajutoare de stat. Oamenii de afaceri sunt îngrijorați că scumpirea exporturilor pe piața americană va duce la scăderea producţiei în ţară, și chiar la concedieri. Deja la bursă, investitorii au avut pierderi mari încă de la deschiderea şedintelor de tranzacţionare.
Guvernul ia în calcul scheme de ajutor de stat pentru sectoarele industriei care vor fi afectate de războiul comercial.
Premierul Marcel Ciolacu: Vom proteja companiile românești cu toate resursele disponibile de efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp.
Barna Tanczos, ministrul de Finanțe: Din partea lor, a industriei de profil, așteptăm în primul rând propuneri. Nu vrem să impunem scheme de ajutor de stat care după aceea să nu fie eficiente și să nu fie utilizate exact cum își dorește industria.
Oamenii de afaceri se tem că scumpirea exporturilor va duce la o cerere mai mică pentru produsele românești și în cele din urmă, la scăderea producției în țară. Reprezentații patronilor cer însă Executivului să țină cont și de măsurile de sprijin care vor fi anunțate la nivel european.
Radu Burnete, director executiv, Confederația patronală Concordia: Dacă statele membre ajung să anunțe măsuri înaintea Comisiei, o să se bată cap în cap foarte multe lucuri și nu cred că e înțelept. Înainte să ne uităm la subvenții trebuie să ne uităm la ce ne asigură competitivitate pe termen lung. Energie la prețuri accesibile și investiții în producții și rețele, debirocratizare, un sistem fiscal care să nu ne mai dea peste cap în fiecare an.
Producătorii de componente auto, de semifabricate din fier și oțel dar și de medicamente sunt doar câțiva dintre cei care fac exporturi în SUA. Și în industria IT sunt motive de îngrijorare.
Edward Crețescu, președinte Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii: Riscul cel mai mare este bineînțeles să existe disponibilizări, restructurări. Companiile să își restrângă operațiunile în țări precum România. Asta e o parte foarte problematică pentru că noi nu mai avem facilitățile fiscale. Acum ne gândim cum putem să stimulăm inovația.
Primele pierderi au apărut deja la bursă, încă de la deschiderea ședinței de tranzacționare.
Ovidiu Dumitrescu, director adjunct, casă de brokeraj: La BVB, undeva la peste 2 miliarde de lei s-au pierdut de ieri până astăzi din valoarea companiilor listate. Spre 100 de miliarde s-au pierdut pe piețele europene. Dar, atenție, mult mai mulți bani se pierd încercând hai să vând acum, să mă protejez, decât având răbdare și continuând să pui planul tău de investiții.
Noile măsuri de sprijin anunțate de Guvern vor fi discutate cu reprezentanții mediului de afaceri la începutul săptămânii viitoare.