AIEA: Situl principal de îmbogățire a uraniului din Iran nu prezintă semne de breșă după atacurile israeliene

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu există indicii privind creșterea nivelurilor de radiații la principalul sit iranian de îmbogățire a uraniului, un semn că loviturile Israelului nu au pătruns straturile de protecție care înconjoară stocurile nucleare ale Republicii Islamice, conform Bloomberg.
Autoritățile iraniene au informat AIEA că nu au observat doze mai mari de radiații la instalația de la Natanz, situată la aproximativ 300 de kilometri sud de Teheran. Potrivit acelorași autorități, Israelul nu a desfășurat niciun atac asupra centralei nucleare de la Bushehr, aflată pe țărmul Golfului Persic.
Totuși, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacurile „vor continua atât timp cât va fi necesar pentru a elimina această amenințare”.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că trei situri nucleare din Iran nu au fost afectate de loviturile Israelului, citând oficiali iranieni, conform CNN.
Siturile de la Fordow, Isfahan și Bushehr nu au fost afectate, a precizat AIEA, adăugând că directorul său general, Rafael Mariano Grossi, a fost în contact cu oficialii iranieni.
Doar munițiile convenționale extrem de puternice sunt capabile să pătrundă în siturile de îmbogățire ale Iranului. Instalația de la Natanz a fost construită la peste 40 de metri sub pământ și este protejată de o carcasă din oțel și beton, estimată de cercetători ca având aproximativ 8 metri grosime. La fel și la Fordow, sala de îmbogățire este construită în interiorul unui munte. După o vizită recentă, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a estimat că sala se află la o jumătate de kilometru sub pământ.
Există în continuare numeroase ținte de suprafață, precum linii electrice, transformatoare, laboratoare și facilități de testare. Oprirea alimentării cu energie electrică probabil a forțat deja Iranul să înceapă procedura de oprire a centrifugelor — un proces care poate dura câteva zile. Aceste mașini se rotesc la viteze supersonice pentru a separa izotopii de uraniu.
AIEA, cu sediul la Viena, a declarat într-un comunicat că inspectorii săi se află în continuare în Iran și că agenția este în contact cu autoritățile iraniene în legătură cu eventuale scurgeri radioactive. Iranul a avertizat agenția, într-o notă diplomatică din 22 mai, că va lua „măsuri speciale” pentru a proteja stocul său de material nuclear în cazul unui atac israelian.
Anul trecut, AIEA a efectuat peste 400 de inspecții în Iran, monitorizând stocul de uraniu al Republicii Islamice la nivel de grame.