Actorii se coalizează pentru colegii lor tehnicieni care rămân fără slujbe. Caramitru: Suntem în stare de colaps. Ministrul Culturii: Banii cu colaboratorii să-i drămuiască și să facă spectacole cu angajații care-i au în teatre
Directorul teatrului, Ion Caramitru, susține că s-a ajuns în această situație după renovarea instituției.
Numărul sălilor de spectacole a crescut de la 3 la 7, dar personalul a rămas același. Efortul financiar pentru plata celor 54 de colaboratori externi – mașiniști, sunetiști, proiecționiști, electricieni – este de 3 milioane și jumătate de lei pe lună.
„Ei nu sunt salariații teatrului – acești 54 de oameni care de la 1 iulie pleacă. Fiind o agenție și fiind în spațiul acesta economic privat, trebuie plătite încă două angarale, cum se spune – TVA-ul, care e 19%, și 5% comisionul firmei. Deci, fiecare angajat în acest sistem ne costă cu 24% mai mult decât un angajat propriu. (…) Suntem în stare de colaps„, a declarat Ion Caramitru.
„Dacă nu se rezolvă acest lucru, actorii vor juca mai puțin, premiere nu vom avea”, a adăugat directorul TNB.
Daniel Breaz, ministrul Culturii: „Și aș vrea să întreb – acu’ 10 ani sau acu’ 15 ani cum a funcționat această instituție numită Teatrul Național București? Tot cu aceste firme care să asigure colaborarea pentru sunet, scenă? Nu se poate pune problema de o scădere a bugetului. Teatrul Național din București are anul acesta un buget cu 4 milioane mai mare. Banii cu colaboratorii să-i drămuiască așa cum trebuie și să facă spectacole cu angajații care-i au în teatre, pentru că sunt foarte mulți angajați care nu joacă de 5-6 ani de zile în nicio piesă de spectacol și-și iau banii respectivi„.
Conflictul va fi tranșat săptămâna viitoare, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, unde vor fi audiați atât ministrul Culturii, cât și reprezentanții principalelor instituții de cultură.