Acțiunile Chinei se topesc din nou, după cea mai proastă săptămână din ultimii ani

Bursă/ Profimedia Images
3 februarie 2024, 16:16

Acțiunile chineze au avut o săptămână foarte proastă. În ciuda încercărilor recente ale Beijingului de a susține încrederea în economie și de a stopa scăderea prelungită a pieței de valori, care a distrus 6.000 de miliarde de dolari în 3 ani, investitorii încă se grăbesc să iasă din piață, analizează CNN.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,2%, cea mai mare pierdere săptămânală din octombrie 2018, în timp ce indicele Shenzhen Component a scăzut cu 8,1%, cea mai mare scădere din ultimii 3 ani. Indicii au pierdut peste 8%, respectiv 15% de la începutul anului.

Indicele CSI 300 al Chinei, care cuprinde 300 de acțiuni majore listate la Shanghai și Shenzhen, a scăzut, de asemenea, cu 4,6%, ajungând la cea mai proastă săptămână din octombrie 2022. Indicele a scăzut cu 7% până în prezent.

Acțiunile Chinei reflectă problemele Chinei

O scădere record a pieței imobiliare dominante, șomajul ridicat al tinerilor, deflația și o scădere rapidă a natalității sunt doar câteva dintre problemele care afectează a doua economie din lume.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca creșterea anuală a produsului intern brut al Chinei să încetinească la 4,6% în acest an – de la 5,2% în 2023, una dintre cele mai slabe performanțe din ultimele decenii – și să scadă în continuare la aproximativ 3,5% în 2028.

Săptămâna a început cu o instanță din Hong Kong ordonând lichidarea Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, o emblemă pentru criza imobiliară. Dar departe de a oferi încheiere unei situații dezastruoase, ordinul – primul al unui tribunal din Hong Kong cu privire la lichidarea unei companii chineze atât de mari – a ridicat o serie de întrebări cu privire la viitor.

China nu reușește să convingă investitorii

Săptămâna trecută, Banca Populară Chineză și guvernul chinez au anunțat că vor extinde accesul la împrumuturile bancare comerciale pentru dezvoltatorii imobiliari.

„Aceste politici indică faptul că dezvoltatorii mai sănătoși se pot aștepta, prin urmare, la o finanțare mai mare în acest an, în timp ce cei care se luptă să își stingă datorii vor merge probabil pe calea Evergrande”, a declarat Diana Choyleva, economist șef la Enodo Economics.

Mișcarea a fost cea mai recentă dintr-o serie de inițiative menite să sporească încrederea. S-a prefigurat astfel continuarea deschiderii industriei financiare a Chinei de 64 de trilioane de dolari pentru investitorii străini și luarea în considerare a fluctuației prețului acțiunilor atunci când se evaluează performanța șefilor companiilor de stat.

Noile măsuri au restabilit pentru scurt timp un grad de calm în rândul investitorilor pe parcursul săptămânii, dar aceștia sunt încă în mod clar îngrijorați de traiectoria economiei Chinei.

„Se pare că nu există îndrumări sau inițiative de politică până acum cu privire la modul de ‘promovare a creșterii’”, au scris analiștii de la Bank of America, într-o notă de joi. Investitorii chinezi cu care au vorbit sunt îngrijorați de perspectivele pe termen lung pentru economie și au „așteptări scăzute” în privința măsurilor de stimulare guvernamentale.

Problemele Chinei contrastează puternic cu averea vecinului său, India, al cărui indice de referință Sensex, care urmărește 30 de companii mari, și indicele mai larg Nifty 50 au atins o serie de maxime record în ultimele luni.

Creșterea acțiunilor Indiei reflectă potențialul economiei sale, în ascensiune rapidă. Fondul Monetar Internațional a estimat că produsul intern brut al Indiei va crește cu 6,5% în 2024 și 2025, depășind cu mult alte economii mondiale majore.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

China cumpără masiv aur și petrol și pune Occidentul pe gânduri

The Economist: Planul economic hazardat al lui Xi Jinping care va înfuria lumea