Sâmbătă 17 mai 2025 | București 10˚C / Cer acoperit

Acord pe minerale | Ucrainenii cartografiază teritoriile care conţin pământuri rare. Trump, despre garanţiile de securitate: Europenilor le revine această sarcină

28 februarie 2025, 18:30

Acordul care va fi semnat astăzi la Washington stabileşte cadrul parteneriatului economic dintre Statele Unite şi Ucraina. Detaliile privind modul de operare vor fi stabilite prin înţelegeri ulterioare. Ucrainenii deja cartografiază teritoriile care conţin pământuri rare şi caută şi noi surse de apă. Extragerea mineralelor rare se face cu un consum uriaş de apă, consum care ar putea afecta localităţile învecinate.

Ucraina ar putea ajuta la detronarea Chinei din topul statelor deţinătoare de pământuri rare atât de necesare la tehnologia prezentă şi mai ales viitoare. Nici rezervele de petrol şi gaz ale Ucrainei nu sunt de neglijat, mai ales că ar putea deveni o sursă de finanţare a fondului controlat de SUA prevăzut în acord. 

Conform proiectului de acord, Ucraina va contribui la fond cu jumătate din veniturile sale din viitoarea monetizare a resurselor naturale, inclusiv minerale critice, petrol și gaze, precum și venituri din infrastructura asociată, cum ar fi terminalele de gaze naturale lichefiate și infrastructura portuară.

Fondul nu ar beneficia de veniturile din minele existente, puțurile de petrol și alte afaceri cu resurse naturale.

Fondul ar fi conceput pentru a reinvesti unele venituri în Ucraina.

Garanţii de securitate

Proiectul face referire vag la garanții de securitate din partea americanilor, o prevedere pentru care Kievul a făcut presiuni. La conferinţa de presă de la Casa Albă, după întâlnirea cu premierul britanic, Donald Trump a reamintit că europenilor le revine această sarcină. Noi vom fi acolo, pentru că vom săpa, a spus preşedintele american.

Denys Alyoshin, şeful strategiei de minerit a litiumului: Nu sunt garanţii de securitate. Preşedintele Zelenski, pentru că e foarte important pentru Ucraina, a vrut garanţii de securitate în acordul mineralelor pentru că orice cooperare economică trebuie să aibă garanţii de securitate cuprinse în acord.

Potrivit experţilor de la Kiev, citaţi de New York Times, Ucraina are în jur de 100 de minerale critice, printre care titan, litiu şi cobalt. Majoritatea sunt concentrate în centrul ţării, în nord, est şi în teritoriile ocupate de ruşi.

Ucraina are, de asemenea, cele mai mari rezerve de uraniu din Europa, folosit în centrale nucleare și în arme nucleare.

Câmpurile de petrol și gaze naturale se găsesc în mai multe regiuni ale Ucrainei, iar studiile efectuate înainte de război au descoperit rezerve de gaze naturale si in largul mării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite