Lacul Tălăbasca, din judeţul Galaţi, a secat. Păsările care aveau cuib în zonă sunt afectate și riscă să fie atacate de prădători
Seceta prelungită lasă lacurile fără apă. În Galaţi, un lac a secat de pe o zi pe alta, iar în locul apei e acum doar pământ uscat și crăpat. De trei luni nu a mai plouat în zonă. O familie de lebede cu pui care își construise cuibul în acea zonă a fost prima afectată. Biologii speră ca păsările să poată zbura într-o zonă cu mai multă apă. Însă asta se va întâmpla abia după ce puii vor fi suficient dezvoltați.
Lacul Tălăbasca din Galati a fost atestat documentar în 1660. Din peste 80 de hectare de luciu de apă, au mai rămas puțin peste 20, dar și acestea au fost grav afectate de inundațiile devastatoare din 2005. De atunci lacul tot seacă. Deși se află în custodia unei asociații de protecție, fiind considerat arie protejată, nimeni nu a luat măsuri. Chiar și în aceste condiții păsările încă își mai caută loc de cuibărit acolo pentru că sunt la distanță de localitate, dar și de alți prădători. Dar lebedele nu vor ma putea sta fără apă. Și sunt la mila prădătorilor.
Oamenii din sat își amintesc cum era lacul pe vremuri. Până în anii ’50 lacul era unul de referință pentru pescarii din zonă, cu peste din belșug și o cherhana care aproviziona toate comunele apropiate.
După colectivizarea comunistă, lacul a întrat în proprietatea exclusivă a statului care a controlat întreaga producție de pește până în 1990. De atunci, luciul de apă a fost lăsat de izbeliște, iar lacul a secat tot mai mult de la an la an.