Ionuț Anghel a trăit până la 35 de ani cu o boală gravă de plămâni. Şi a sperat ani de-a rândul, până în ultima clipă, că va putea fi salvat. Aşa cum i-au spus specialiştii, soluţia pentru el era un transplant de plămâni. Trei ani însă a fost doar pe o listă de așteptare iar toate demersurile făcute către autorităţile medicale şi nu numai au fost zadarnice. Aseară, tânărul a murit la spitalul de urgență din Focșani.
Agentia Nationala de Transplant a făcut demersuri către clinici din Franța și Italia, care ar fi putut să îl primească… Întârzierea a agravat boala.
De doi ani, România nu mai face parte din mecanismul european de transplant, Eurotransplant, prin care statele se ajută reciproc pentru salvarea pacienților ce au nevoie de un organ. Şi nu are nici măcar acorduri de coalaborae cu spitale din afara țării.
În România se poate face transplant de plămâni numai la Spitalul Sfânta Maria, din 2018, iar până acum au fost făcute doar 8 astfel de intervenții. Mai mult, în țara noastră nu pot fi făcute operații asupra pacienților aflați în stare gravă.
În plus, a fost semnat un parteneriat cu Ministerul Educației pentru ca în licee să fie făcute campanii de conștientizare a donării de organe.
Alți 8 pacienți cu plămânii grav afectaţi sunt acum pe lista de așteptare pentru un trasplant.
„Eu nu stau deloc fără aparat. Dacă mi-au luat curentul, m-au omorât”. Speranțe pentru pacienții care au nevoie de transplant pulmonar