A intrat în vigoare ordinul de protecţie extins: orice victimă îl poate cere, indiferent cine e agresorul

1 septembrie 2024, 18:32

A intrat în vigoare ordinul de protecţie extins. Astfel, orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent cine e agresorul. Până acum, aceste măsuri se aplicau doar pentru victimele violenței în familie sau între parteneri. Noua lege definește mai clar și actele de violență, ceea ce permite autorităților să intervină mai eficient.

Victima putea doar să depună o plângere împotriva agresorului. Nu exista nicio măsură care să prevină alte eventuale episoade de violenţă.

De sâmbătă însă, ordinul de protecţie extins vine în sprijinul victimelor care nu fac parte din familie.

Octavian Dan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române: Legea intrată în vigoare se referă la toate formele de violență fizică și psihică, precum orice lovire sau presiune cauzatoare de suferință fizică, orice act de violență de natură sexuală, amenințarea repetată a unei persoane.

Citește și: Studiu: 40% dintre respondenți nu sunt știu de existența unei legi care să pedepsească violența domestică

Totodată, o persoană poate cere ordin de protecție dacă este urmărită la locul de muncă sau acasă, dacă este hărțuită în mediul online, dar și dacă este intimidată sau amenințată.

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: E normal să mergi la metrou sau pe stradă fără să privești cu frică peste umăr cu frică, să intri în scara blocului fără spaima de vecinul agresor, să stai fără teamă că un fals prieten îți fură poze din telefon și le popularizează pe internet.

Autoritățile speră însă că nu se vor lovi de reticența victimelor de a purta brăţările de monitorizate, aşa cum s-a întâmplat în cazurile de violență domestică.

La nivel național, datele arată că, în primele 7 luni ale anului în curs, au fost emise peste 8.000 de instrumente de protecție. În numai 10% din cazuri a existat acordul instalării dispozitivelor electronice.

Alexandru Bălan, inspector-şef adjunct, IPJ Ilfov: Atunci când se emite un ordin de protecție provizoriu, victima poate alege mai multe forme de protecție și dacă își exprimă în mod expres dorința ca făptuitorul violenței în familie să nu poarte un dispozitiv, noi nu vom monta un dispozitiv electronic de supraveghere.

Că şi în cazurile de violenţă domestică, dacă agresorul faţă de care a fost emis ordin de protecţie extins este deținător de arme, acesta trebuie să predea toate armele deținute însoțite de documentele și autorizațiile de rigoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă