Medicii de familie au protestat față de scăderea veniturilor. CNAS i-a chemat la negocieri
Medicii de familie nu opresc protestele și amenință cu greva generală, dacă se va pune în aplicare propunerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care le sunt reduse semnificativ veniturile. După Timișoara, și medicii din Târgu Mureș și-au strigat nemulțumirile în stradă și sunt deciși să pună lacătul pe cabinete. Cu o nouă conducere, CNAS i-a chemat la negocieri joi, însă a dat de înțeles că nu sunt suficienți bani la buget.
“Nu omorâți medicina de familie!” – Acesta a fost mesajul cu care medicii din Târgu Mureș au ieșit în stradă. Spun că vor fi nevoiți să închidă cabinetele de la 1 februarie, dacă veniturile lor vor scădea cu aproape 40%, așa cum prevede proiectul de ordin al CNAS.
Adriana Pop, medic primar, medicina de familie: Ni se scad veniturile la 60%. Noi suntem marea majoritate SRL-uri. Avem un venit de la Casa de Asigurări cu care plătim angajați, dări la stat, plătim contracte obligatorii, utilități. Din banii ăștia nu putem supraviețui.
Și medicii de la sate s-au alăturat protestelor. Locuitorii a peste 300 de comune, mai mult de o jumătate de milion de oameni, nu au acces la servicii medicale primare – arată cele mai recente date. Reducerea veniturilor va închide și mai multe cabinete, susțin medicii de familie.
Iulian Bute, medic de familie: Sporul de rural a fost tăiat. Medicina de la țară va dispărea cu totul.
Iulia Băilă, președinte, Patronatul Medicilor de Familie Mureș: România e deșertificată în multe zone din punct de vedere medical. Nici la ultimul rezidențiat nu a fost nimeni care să își aleagă medicina de familie. Pentru că tinerii văd ce se întâmplă și nu își aleg specializarea asta.
Daniel Coriu, președinte, Colegiul Medicilor din România: Noi suntem una dinte singurele țări care centrăm totul pe spital. Trebuie schimbat radical, domnul ministru a vorbit mult despre întărirea medicinei primare, dar asta nu se vede, sunt numai vorbe.
Medicii de familie au fost chemați la negocieri joi, când vor sta față în față cu noul președinte al CNAS, medicul pediatru Valeria Herdea, numită oficial în funcție. Aceasta nu a făcut deocamdată nicio declarație publică despre proteste. Predecesorul său, însă, a recunoscut că nu sunt suficienți bani.
Cristian Celea, fost președinte interimar al CNAS: Știm că avem un buget limitat, care trebuie distribuit echilibrat pe toate tipurile de servicii medicale, în limita impusă de Ministerul de Finanțe.
Medicii de familie sunt deciși să continue protestele și în alte județe.