A crescut numărul beneficiarilor de ajutor social în România. Tot mai multe persoane cu venituri mici

Mulți români trăiesc din banii puțini care vin de la stat. Problema este că sunt tot mai mulți oameni se bazează lună de lună pe aceste ajutoare. Cele mai recente date centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială arată că în luna noiembrie 165.343 de persoane erau în această situație, cu aproape 5 mii în plus față de luna octombrie.
Acești oameni fac parte din categorii sociale defavorizate, iar banii de la stat nu sunt suficienți. O persoană încasează în medie aproximativ 300 de lei lunar, extrem de puțin în comparație cu cifrele amenințătoare din magazine.
Guvernul a plătit până acum în total aproape 50 de milioane de lei. În funcție de județ și de veniturile familiilor sau persoanelor singure care beneficiază de aceste ajutoare, sumele pot fi mai mari sau mai mici.
Cele mai mari sume medii plătite au fost în județul Sălaj, aproape 400 de lei, apoi în Covasna – fiecare beneficiar a încasat 373 de lei, iar în Brașov și Mureș cifrele au ajuns la 360 de lei.
În privința locului în care sunt cele mai mari probleme, ne uităm pe topul județelor unde sunt cei mai mulți beneficiari de ajutor social. Doljul este pe primul loc, acolo sunt peste 10 mii de persoane care așteaptă lună de lună banii de la stat. Apoi în Bacău – sunt peste 9 mii de persoane, iar topul este completat de județele Teleorman și Buzău.
La polul opus se afla Capitala, unde doar 270 de persoane încasează acești bani, apoi Ilfovul cu puțin peste 860 de persoane și Timișul, unde sunt înregistrate 1370 de persoane. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.