VIDEO Contract Romgaz – ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră. Extragerea resurselor ar putea începe la sfârșitul lui 2026

3 mai 2022, 12:56

UPDATE: Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și David Muniz,  Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au participat astăzi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, a transmis Guvernul, într-un comunicat.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat pe 28 aprilie, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A., iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

 

UPDATE: Contractul a fost semnat, la Guvern. Valoarea sa este de un miliard de dolari.

Compania Romgaz, cu capital majoritar de stat, va prelua, după semnarea contractului, participația companiei americane Exxon Mobil, devenind partener cu OMV Petrom în acest proiect de extragere  a gazelor din Marea Neagră.

Gazele se află la mare adâncime, într-un perimetru bogat în resurse naturale. Se estimează că există o cantitate de gaze cuprinsă  între 40 și 80 de miliarde de metri cubi.

Consumul anual de gaze al României este de 11-12 miliarde de metri cubi.

În prezent, circa 20-30% din consumul de gaze al României provine din export.

Extragerea gazelor din perimetrul Neptun Deep nu se va face foarte rapid. Abia în 2023, OMV Petrom va decide dacă va începe extragerea și exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar apoi, cel mai devreme la sfârșitul lui 2026,  începutul lui 2027.

Este nevoie pentru aceasta și ca legea offshore să fie aprobată în Parlament. Legea este acum discutată în comisiile din Senat. Comisia Juridică a Senatului  a dat astăzi aviz legii. Documentul este discutat și în cadrul Consiliului Economic și Social care trebuie să dea un aviz tot astăzi.

Legea a fost discutată și în ședința coaliției de guvernare, care are loc la sediul Guvernului.

Am avut discuţii cu cei de la Romgaz şi de la Petrom şi, odată ce vor intra în acest proiect, noi vom încerca să urgentăm şi să ardem nişte etape, să ajutăm cât se poate cu partea birocratică, cu avizele care nu au fost încă luate, în aşa fel încât să grăbim acest lucru”, a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu într-o postare pe Facebook.

Ministrul a declarat că perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona continentală câştigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina: „Este în apele teritoriale româneşti încă de la început. Acum vedem, mai bine ca oricând, ce înseamnă o umbrelă de securitate a Alianţei Nord-Atlantice”

Virgil Popescu a susținut că, „în viitorul apropiat, producţia României de gaze se va dubla, iar asta înseamnă independenţa energetică completă a ţării noastre şi, totodată, vom deveni furnizor de securitate energetică naţională”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite