Joi 3 iulie 2025 | București 31˚C / Senin

Kelemen Hunor, despre consultările la Cotroceni: Avem un mandat larg, deschis. Discuția va fi pe situația economică

Președintele UDMR, Kelemen Hunor / Autor: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro
27 mai 2025, 16:51

Mandatul delegației UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni programate miercuri este unul larg, deschis, discuțiile urmând să se axeze pe situația economică, a afirmat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care crede că până la data de 14 iunie ar trebui să avem un nou guvern.

Avem un mandat larg, deschis, să discutăm despre ceea ce e de făcut în viitorul apropiat și, bineînțeles, dacă va fi cazul, formula de guvernare, structura guvernului, mai ales programul de guvernare și acordul de coaliție, când vom ajunge acolo. Dar mâine discuția este pe situația economică și despre buget. Deci, mâine nu va fi cazul să discutăm despre ceea ce urmează. Oricum, suntem strânși de termenul de 45 de zile ale guvernului interimar. Asta înseamnă că undeva până pe 10, 11, 14 iunie trebuie să avem un guvern cu drepturi depline‘, a declarat Kelemen Hunor la Parlament.

Întrebat dacă își menține poziția potrivit căreia UDMR nu vrea să facă parte dintr-un guvern minoritar, el a arătat că varianta Uniunii ‘și prima variantă pentru toată lumea este un guvern majoritar’.

‘Și eu sunt convins că va fi un guvern majoritar’, a completat Kelemen Hunor.

Referitor la prezența PSD în noul guvern, respectiv posibilitatea ca PSD să dea premierul, liderul UDMR a răspuns: ‘Nu știu, președintele trebuie să propună un premier, nu PSD. Deci el, dacă va încredința domnului Bolojan formarea guvernului, domnul Bolojan va avea datoria, obligația, responsabilitatea de a crea o majoritate și sunt convins că va reuși, fiindcă PSD, așa cum cred eu, va fi în guvern‘.

Întrebat cu ce propuneri va merge la Cotroceni, Kelemen Hunor a arătat că ‘sunt mai multe școli de gândire privind taxele și impozitele într-o astfel de situație‘.

Eu cred că trebuie să împărțim în două ce avem de făcut. Prima necesitate este să aducem aproape 30 de miliarde în plus la venituri, ca să ajungem la 7%, vorbim de lei, nu de euro, ca să ajungem la deficitul de 7%, dacă rămân în deficitul de 7%. Asta nu poți să-l aduci doar din tăieri, ci trebuie să vezi cum poți să crești veniturile – crescând TVA sau colectând mai bine. Creșterea TVA este cea mai simplă variantă pentru orice om, pentru orice finanțist, fiindcă pe hârtie, cel puțin imediat, vin mai mulți bani. Dar creșterea cu un punct procentual a TVA înseamnă în jur de 7 miliarde, până în 7 miliarde, și s-ar putea să oprească consumul și atunci ceea ce e pe hârtie în realitate nu va fi și sigur că va crește inflația. Din acest punct de vedere, trebuie foarte bine chibzuit. Deci, eu nu m-aș aventura în acest moment, că sunt mai multe variante. Trebuie văzută care este varianta cea mai bună, cea mai potrivită și trebuie lăsat timp pentru societate, pentru oamenii de afaceri, pentru firme, pentru fiecare om să știe ce urmează. Nu se poate introduce de la o zi la alta‘, a explicat președintele UDMR.

El a mai spus că nu este nici adeptul introducerii unui impozit progresiv, cel puțin deocamdată.

Eu nu m-aș duce deocamdată nici cu impozitul progresiv, pentru care România în acest moment nu este pregătită. Nu știi venitul global, n-ai cum să calculezi venitul global. Fără venitul global n-ai cum să faci o impozitare progresivă corectă, justă. Dar, în orice caz, cea mai importantă problemă dincolo de a aduce imediat venituri la buget, să fie o guvernare mai justă, fiindcă la periferia societății, și aici vorbim din punct de vedere geografic, din punct de vedere social, sunt foarte mulți oameni. Și trebuie să simtă fiecare om că această guvernare, acest președinte este în stare să facă o politică mai justă pentru fiecare om‘, a transmis Kelemen Hunor. Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite