Explozie la sarcofagul de la Cernobîl, urmată de un incendiu după un atac rusesc cu drone. Zelenski: Scutul care previne scurgerile de radiații, avariat substanţial. În acest moment, nivelurile de radiaţii nu au crescut

Cernobîl. Radiații nucleare. Sursa foto: Profimedia Images
14 februarie 2025, 09:47 (actualizat 14 februarie 2025, 11:42)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat vineri că o dronă rusă încărcată cu explozivi a avariat serios în cursul nopţii o structură care previne scurgerile de radiaţii la centrala nucleară de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, şi că, deşi pagubele sunt semnificative, deocamdată nivelul radiaţiilor nu a crescut, transmite EFE.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că în cursul nopţii s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămăşiţele reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina, informează Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat la rândul său că drone ale Rusiei au lovit în cursul nopţii de joi spre vineri scutul de protecţie împotriva radiaţiilor de la fosta centrală de la Cernobîl.

„Această structură de protecţie a fost construită de Ucraina împreună cu alte ţări din Europa şi din lume, împreună cu Statele Unite, împreună cu toţi cei care sunt angajaţi faţă de securitatea reală a umanităţii. Singura ţară din lume care atacă aceste infrastructuri, care ocupă centrale nucleare şi poartă război fără să ţină cont de consecinţe cât de cât, este Rusia„, a scris Zelenski pe platforma X, citat de EFE.

Preşedintele ucrainean a explicat că structura în cauză a fost avariată de atacul rusesc, impactul provocând un incendiu care între timp a fost stins.

„În acest moment, nivelurile de radiaţii nu au crescut şi sunt evaluate în mod constant. Potrivit evaluărilor preliminare, deteriorarea structurii de protecţie este semnificativă„, a adăugat preşedintele ucrainean.

Zelenski a mai apreciat că Rusia este „o ameninţare teroristă pentru întreaga lume” şi a acuzat că armata rusă că „efectuează astfel de atacuri împotriva infrastructurii şi oraşelor Ucrainei” în fiecare noapte, potrivit EFE.

„Asta înseamnă că, în mod cert, (preşedintele rus Vladimir) Putin nu se pregăteşte să negocieze, ci se pregăteşte pentru a continua să păcălească lumea”, a adăugat preşedintele ucrainean, care a cerut mai multă presiune internaţională asupra Rusiei.

La rândul său, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că o dronă a lovit sarcofagul de protecţie al reactorului centralei nucleare ucrainene de la Cernobîl şi a indicat că nu a fost detectată nicio creştere a radiaţiilor în acest moment.

„Nivelurile de radiaţii în interior şi în exterior rămân normale şi stabile. Nu au fost raportate victime. AIEA continuă să monitorizeze situaţia„, a raportat această agenţie a ONU pe reţeaua de socializare X.

AIEA a transmis că personalul de securitate la incendiu şi vehicule au răspuns în câteva minute după producerea exploziei.

Noul sarcofag, numit „noul scut antiradiaţii„, este proiectat să reziste 100 de ani. Structura de 108 metri înălţime şi 36.000 de tone a fost realizată în 2016, a fost finalizată complet în 2018 şi instalată în 2019. Construirea noului sarcofag a costat peste 1,5 miliarde de euro şi a fost finanţată de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de comunitatea internaţională.

Separat, Rusia a acuzat vineri Ucraina că a lansat un atac de artilerie asupra unei centrale termice pe care o controlează în sudul Ucrainei, care se află în apropierea centralei nucleare Zaporojie, transmite Reuters.

Oficiali locali instalaţi de ocupantul rus au declarat că atacul asupra centralei electrice din oraşul Energodar a avut loc joi noapte şi a lăsat fără electricitate peste 50.000 de oameni.

Se lucrează urgent pentru a încerca restabilirea alimentării cu energie electrică.

Agenţiile de presă ruse au citat un oficial al centralei nucleare care a spus că centrala Zaporojie nu a fost avariată în urma atacului şi funcţionează în parametri normali. 

Cernobîl a fost locul celei mai grave catastrofe nucleare civile din lume, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat în 1986. Reactorul respectiv este acum acoperit cu un scut de protecţie, pentru a preveni scurgerile de radiaţii persistente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite