16 noi sfinți se vor regăsi în calendarul ortodox. Arsenie Boca va deveni Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și va fi sărbătorit în ziua de 28 noiembrie
16 preoți și duhovnici binecunoscuți credincioșilor vor fi canonizati săptămâna viitoare în anului centenar cadrul evenimentelor prin care Biserica Ortodoxă Română va sărbători 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Cele 16 canonizări au fost aprobate de Sfântul Sinod încă de anul trecut în urma unei analize atente.
Printre noii sfinți se numără și Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, părintele Dumitru Staniloae sau marii duhovnici Paisie și Cleopa de la mănăstirea Sihăstria.
Părintele Staniloae din Brașov a fost preot, profesor universitar și specialist în dogmatică fiind considerat cel mai mare teolog român din secolul trecut. Opera Părintelui Staniloae include 44 de cărți originale, peste 100 traduceri, 210 studii, peste 500 de articole apărute în reviste românești sau străine. Recent clădirea în care a copilărit a devenit casa memorială „Dumitru Stăniloae”. În interiorul ei pot fi văzute astăzi obiecte originale care au aparținut familiei, fotografii vechi, mobilier și chiar mașina de scris a părintelui. Multe personalități contemporane ale Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv Patriarhul Daniel, au fost discipoli ai părintelui Staniloae.
Localnicii mai în vârstă din satul natal se mândresc că l-au cunoscut.
Și la mănăstirea Sihastria din Neamț vestea canonizării sfinților părinți Cleopa și Paisie a fost primită cu mare bucurie. Cei doi mari duhovnici au slujit în lăcașul ortodox zeci de ani.
După mulți ani de așteptare, este canonizat și părintele Arsenie Boca de la mănăstirea Prislop, considerat de credinciosi Sfântul Ardealului. El va fi sărbătorit în calendarul ortodox pe 28 noiembrie drept Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie.
Conform, regulilor Bisericii Ortodoxe Române, procesul de canonizare este unul complex și pornește la inițiativa eparhiilor în care preotii au slujit și și-au încheiat viața pământească. Procedura presupune un proces care se întinde pe durata a câțiva ani și include strângerea de documente și mărturii, transmise spre evaluare Sinodului Mitropolitan.
O acțiune similară a Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în octombrie 1955 când au fost canonizați primii sfinți români din calendarul ortodox.