Gest de solidaritate şi recunoştinţă. Zeci de refugiați ucraineni donează sânge pentru pacienții români, în mai multe orașe din țară
Ucrainenii care locuiesc în țara noastră donează sânge pentru pacienţii români. Campania se desfăşoară prin ambasada Ucrainei la București şi reprezintă un gest de solidaritate şi de recunoştinţă faţă de ajutorul primit de la noi, de la începutul războiului.
Zeci de ucraineni care locuiesc și muncesc în România au venit de dimineață să doneze sânge în centrele de tranfuzie din București, Brașov, Cluj și Constanța. Printre ei, și reprezentanți ai ambasadei Ucrainei în țara noastră.
Marina stă de aproape doi ani în România. Îi place atât de mult aici încât nu crede că se va mai întoarce acasă.
Marina Provilska, refugiată din Ucraina: Am învățat în aproape 6 luni limba română, este foarte interesantă, dar nu foarte ușoară pentru un ucrainean. Eu sunt ghid turistic și România este o foarte bună țară pentru turism, foarte frumoasă.
Nu oricine poate să doneze sânge.
Adela Carstea, medic primar, Centrul de Transfuzii București: Le cerem să fie rezidenți la noi cel puțin un an de zile, să știe română sau engleză. Sunt bolile incurabile cronice transmisibile pe care trebuie să le depistăm, de asta trebuie să fie cel puțin un an de zile în țară.
Este a doua oară când se organizează o astfel de campanie de donare de sânge.
Volodymyr Lukovych, secretarul 1 al Ambasadei Ucrainei în România: Sângele ucrainenilor care va fi donat va rămâne aici în România pentru nevoile României. În jur de 100 mii oameni, în diferite părți ale României, și-au găsit aici adăpost. Oamenii își caută și-și găsesc de lucru.
Alexei Păluță, medic, iniţiatorul campaniei: Ucrainenii care sunt stabiliți în România pe post de refugiați au socotit de bunăvoință să doneze sânge pentru pacienții din spitalele din România, dat fiind faptul că sângele deseori nu este suficient.
Campania de donare de sânge organizată de Ambasada Ucrainei se derulează toată săptămâna.