Mai atenți la citrice. La piață, consumatorii nu pot verifica fructele care au fost tratate
La piață și în magazine, cu greu poți afla dacă fructele sunt tratate cu pesticide. Specialiștii recomandă spălarea citricelor și evitarea consumării cojilor.
Consumatorul trebuie informat că această coajă este tratată și că nu este comestibilă, o avertizare obligatorie pe etichetă de produs sau la locul de comercializare a produsului.
Substanțele se pot lua pe mâini, care intră în contact cu gura, cu ochii și pot produce iritații. Uneori nici vânzătorii nu știu dacă fructele sunt tratate sau nu.
Acum câțiva ani, cercetători clujeni au constatat că nici spălarea fructelor nu înlătură tot riscul.
Imazalilul e interzis în patru țări ale Uniunii Europene. Studiile arată că, în cazul concentrațiilor mari sau al consumului îndelungat, poate cauza probleme ale pielii, digestive, musculare, tensiune arterială și chiar cancer.
24 de state-membre acceptă un nivel maxim de 5 mg/kg de citrice, până la sfârșitul anului 2021. Substanța este pe lista celor monitorizate de către inspectorii sanitar-veterinari, care fac verificări prin sondaj.
Într-un comunicat oficial, autoritatea sanitar-veterinară arată că de la începutul lui 2016 până în prezent nu au fost descoperite depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță. Și nici din informațiile transmise prin sistemul rapid de alertă al Uniunii Europene nu reiese că ar exista un risc pentru sănătatea consumatorilor legat de prezența imazalilului în citrice.
Pentru cele 100 de kg de pomelo din China și grepfruit din Turcia stropite cu fungicide periculoase și retrase dintr-un hipermarket din București, analizele mai durează câteva zile.
Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezenta substanței „Imazalil” în citrice, pentru corecta informare a consumatorilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face următoarele precizări: