80 de ani de la Ziua Debarcării aliate în Normandia. Regele Charles, Biden, Zelenski, printre participanții la ceremonii
Au trecut 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, uriaşa operaţiune amfibie, care a dus la scurtarea celui de al Doilea Război Mondial şi înfrângerea naziştilor. Cu puţin timp în urmă, în Normandia, au început ceremoniile pentru Overlord, aşa cum a fost denumită operaţiunea, acum opt decenii.
Sunt trei zile de ceremonii, iar punctul culminant este astăzi. Participă 25 de șefi de stat și de guvern, printre aceștia președintele Joe Biden, aflat în prima vizita de stat în Franța, regele Charles al III-lea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie. Peste 150 de mii de soldați au traversat Canalul Mânecii, pentru a începe eliberarea Europei de Vest de sub ocupația naziștilor.
CITEȘTE ȘI: Ziua Z. 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Imagini din istorie
Primele forțe aliate care au intrat în luptă au fost din Statele Unite, Marea Britanie și Canada.
Regele Charles al III-lea, suveranul Regatului Unit: Cu 80 de ani în urmă, în ziua Z, 6 iunie 1944, naţiunea noastră şi toate cele care ne-au stat alături s-au confruntat cu ceea ce bunicul meu, regele George al VI-lea, a numit „Examenul Suprem”. Ce norocoşi am fost, şi toată lumea liberă, că o generaţie de bărbaţi şi femei, din Regatul Unit şi alte ţări aliate nu au clipit când a venit momentul pentru acest examen.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reamintit suferința și sacrificiul francezilor care s-au trezit peste noapte prizonierii unui teatru de război.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Saint-Lo, a devenit capitala suferinţei, capitala Normandiei sacrificate, alături de celelalte oraşe lovite de bombardamente şi de luptele împotriva naziştilor. În vara lui 1944 au murit 13.000 de civili în bătălii în care soarta lumii a fost pusă în discuţie.
Joe Biden, preşedintele SUA: Libertatea merită. Democraţia merită. America merită. Lumea merită. Atunci şi acum şi mereu. Războiul în Europa a mai durat pentru încă 11 luni. Dar aici curentul s-a schimbat în favoarea noastră. Aici am dovedit că forţele libertăţii sunt mai puternice decât forţele ocupaţiei.
Bob Gravells, veteran de război: Războiul e o absurditate. Dar în acest caz, a fost necesar. Sunt mândru că am avut şi eu o modestă contribuţie la eliberarea Europei.
”Îmi amintesc” – este mesajul scris uriaș pe cer, cu zeci de drone, în Portsmouth, unul dintre porturile din care zeci de mii de soldați au plecat spre Normandia, acum 80 de ani. Portrete de soldați, scrisori care încep cu textul ”Draga mea”, nave și avioane, purtate de vânt în amintirea eroilor dispăruți.