8 mai în Istorie, între mitologie greacă și drame franceze cu final nefericit. Se descoperă o statuie celebră și moare creatorul lui Madame Bovary
Evenimente importante s-au petrecut, în istorie, pe data de 8 mai.
În anul 1877 e descoperit Hermesul lui Praxiteles. Mai exact statuia care-l reprezintă pe Hermes tinându-l în brațe pe copilul Dionisos. Cine este Hermes-Mercur, știe toată lumea: e cel care a dat numele unei planete care, în horoscop, când ți-e lumea mai dragă, e retrogradă. Dionisos, încă prunc în statuie, e fructul amorului adulter dintre Zeus și o cetățeancă pe nume Semele, fiica regelui din Teba.
În contextul incidendului amoros, Hera, soția legală a lui Zeus, se enervează și încearcă să-l anihileze pe plodul nelegitim așa cum procedase cu toți copiii din flori ai lui Zeus. Drept pentru care Zeus îi cere lui Hermes să-l ascundă pe băiețel. Hermes îl ia și-l încredințează unor nimfe să-l crească.
Săracele nimfe au făcut tot ce-au putut, dar n-au reușit să scoată din băiat decât o pramatie vesele, bețivă și afemeiata. Noroc că Dionisos, ocupat mai mult cu băutura, n-a avut entuziasmul sexual al tatălui său. Altminteri, se alegea praful de mitologia greacă.
Cine o fi Madame Bovary?
În anul 1880 moare Gustave Faubert, mare scriitor francez, recunoscut de publicul larg mai ales pentru romanul sau Madame Bovary. Madame Bovary e drama unei femei cu oarece ambiții socio-amoroase care eșuează în ambele domenii de activitate. Se mărita interesat cu un domn insipid de care se plictisește imediat. Frumușica trebuie să fi fost, dar nu în măsură în care se considera dânsa. Fiindcă soțul nu o satisfăcea emoțional se complica în niște aventuri sexuale ratate care o conduc, firesc, spre depresie.
Atinsa și de ambiții materiale, deci nu lipsa amorului era principala cauză a nefericirii, intră în datorii greu de acoperit. Onoarea financiară lezată o face să se sinucidă.
Anna Karenina, măcar s-a sinucis din dragoste. Dar nici pentru aceeea nu bagăm mâna în foc.