6 martie, ziua instaurării primului guvern comunist din România în 1945

În 6 martie 1945 se instala guvernul Petru Groza, format din comunişti, social-democraţi, membri ai Frontului Plugarilor, ai Uniunii Patrioţilor şi Uniunii Populare Maghiare, şi din disidenţi din partidele istorice (Gh. Tătărescu, Anton Alexandrescu).
Guvernul Groza, autointitulat „de largă concentrare democratică”, marchează începutul regimului comunist în România.
Petru Groza
Avocatul Petru Groza, deputat (1919-1927), ministru în guvernele conduse de mareşalul Averescu (1920-1921, 1926-1927) a înfiinţat, în 1933 Frontul Plugarilor (organizaţie ţărănească radicală). A fost vice-preşedinte al Consiliului de Miniştri (noiembrie 1944-februarie 1945), prim-ministru (1945-1952), preşedinte al Prezidiului MAN (1952-1958).
Corneliu Coposu spunea despre Petru Groza: Era un om simpatic, aproape neserios în toate manifestările lui. Îl cunoșteam de foarte multă vreme, am fost în casa lui de nenumărate ori; aș putea spune că în conversațiile lui și în viață era șarmant, dar nu avea linie de conduită; era capabil de orice compromis și marșa pe abilitatea lui de a face manevre, destul de iscusite, ca să-și păcălească interlocutorii. Nu se putea avea încredere în ce spunea. Era departe de a avea vederi comuniste; convingerile lui însă erau fluide, și cum a beneficiat și de încrederea rușilor (…) Groza era un om abil care-și supraaprecia abilitatea, considerându-se înarmat cu o șmecherie care să înfrângă toate rezistențele și să depășească vigilența și atenția interlocutorilor. (Din Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian, Fundaţia Academia Civică, 2014).
6 martie 1945
Pe data de 6 martie 1945 regele Mihai I al României a fost obligat de către Uniunea Sovietică, care a amenințat în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România să semneze decretul de numire în funcție a guvernului condus de Petru Groza. Guvernul său nu a fost recunoscut de americani și englezi, iar regele i-a cerut, în august 1945, demisia.
Când Groza a refuzat – fapt unic în istoria regalității în România – regele a intrat în așa-numita grevă regală, perioadă în care guvernul a acționat neconstituțional.
Din 6 martie 1945 și până pe 2 iunie 1952 Petru Groza a avut funcția de prim-ministru, pentru ca apoi să fie succedat de Gheorghe Gheorghiu Dej, iar el să devină președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție asimilată celei de șef al statului.
Alte evenimente istorice petrecute pe 6 martie
1836: Bătălia de la Alamo – 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.
1853: Opera Traviata, de Giuseppe Verdi are premiera la Veneția.
1869: Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor Societății Ruse de Chimie.
1897: A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineața de duminică și alte 14 sărbători pe an.
1919: Ungaria a fost obligată de Consiliului Militar interaliat de la Paris să-și retragă trupele maghiare din Transilvania care se unise deja cu România.
1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza
Surse memorialsighet.ro, romania.europalibera.org