5 iunie, Ziua mondială a mediului, axată pe soluțiile împotriva poluării cu plastic, în cadrul campaniei #BeatPlasticPollution
Dacă nu se iau măsuri semnificative, se preconizează că fluxurile de deșeuri de plastic în ecosistemele acvatice aproape se vor tripla, de la aproximativ 11 milioane de tone în 2016 la aproximativ 29 de milioane de tone în 2040.
Din 1950 până în prezent, au fost produse aproximativ 9,2 miliarde de tone de plastic, ceea ce a dus la generarea a aproximativ 6,9 miliarde de tone de deșeuri primare de plastic. Mai mult de trei sferturi din aceste deșeuri de plastic au fost aruncate și au ajuns în depozite de deșeuri, gropi de gunoi, fluxuri de deșeuri necontrolate sau gestionate greșit sau în mediul natural, inclusiv în oceane.
Solutions to Plastic Pollution
În 2022 a fost adoptată o rezoluție în cadrul Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu pentru elaborarea unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic, inclusiv în mediul marin. Finalizarea negocierilor trebuie să aibă loc până la sfârșitul anului 2024.
Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că microplasticele ajung în alimentele pe care le consumăm, în apa pe care o bem și chiar în aerul pe care îl respirăm. Multe produse din plastic conțin aditivi periculoși, care pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea noastră.
Acum este nevoie de presiune publică și politică pentru a intensifica și accelera acțiunile guvernelor, companiilor și altor părți interesate pentru a rezolva această criză. Acest lucru subliniază importanța acestei Zile Mondiale a Mediului, care mobilizează acțiuni din toate colțurile lumii.
Ziua Mondială a Mediului 2023 va prezenta modul în care țările, întreprinderile și indivizii învață să utilizeze materialul în mod mai durabil, oferind speranța că, într-o zi, poluarea cu plastic va fi istorie.
Ziua Mondială a Mediului 2023 este găzduită de Coasta de Fildeș în parteneriat cu Olanda
Din 2014, Coasta de Fildeş a interzis utilizarea pungilor de plastic, sprijinind trecerea la ambalaje reutilizabile. Cel mai mare oraș al țării, Abidjan, a devenit, de asemenea, un centru pentru start-up-urile cu preocupări ecologice.
„Flagelul poluării cu plastic este o amenințare vizibilă care are impact asupra fiecărei comunități”, spune Jean-Luc Assi, ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile din Coasta de Fildeş. „Suntem mândri să susținem diverse tratamente pentru pandemia de plastic”.
Anul acesta, Ziua Mondială a Mediului va fi susținută de guvernul Țărilor de Jos, care este una dintre țările care iau măsuri ambițioase de-a lungul ciclului de viață al plasticului. Este semnatară a Angajamentului global pentru o nouă economie a materialelor plastice și membră a Parteneriatului global privind poluarea cu plastic și deșeurile marine.
„Poluarea cu plastic și impactul său negativ asupra sănătății, economiei și mediului nu pot fi ignorate. Este nevoie de acțiuni urgente. În același timp, avem nevoie de soluții adevărate, eficiente și solide”, a declarat Vivianne Heijnen, ministrul olandez al Mediului. „Ca parte a mai multor politici care vizează materialele plastice, Țările de Jos și comunitatea europeană în general se angajează pe deplin să reducă producția și consumul de plastic de unică folosință, care poate și trebuie să fie înlocuit cu alternative durabile și sustenabile.”
România este prima țară din Europa care are o ambarcațiune 100% electrică pentru curățat apele poluate
Cu apele mai mereu pline de gunoaie, România se poate lăuda că e prima țară din Europa care are ambarcațiune 100% electrică pentru curățat apele poluate. Vasul plutitor ecologic poate fi folosit în Delta Dunării sau în ariile protejate unde este interzisă circulația ambarcațiunilor cu motoare termice. Chiar de Ziua Mediului, ambarcațiunea electrică a fost pusă la treabă pe un lac de acumulare din județul Brașov.
În România nu există apă curgătoare sau lac de acumulare pe care să nu plutească gunoaie. În special recipiente de plastic, textile sau sprayuri – toate periculoase pentru mediu. Şi de pe lacul de acumulare Tărlung – Săcele, a cărui apă e folosită pentru alimentarea orașului Brașov, se strâng săptămânal gunoaie aruncate de oameni nepăsători.
Cele mai multe deșeuri sunt aduse la mal de unde pot fi strânse. Dar altele plutesc pe luciul apei. Activiștii de la organizația de mediu Act For Tomorrow au gândit pentru astfel de operaţiuni o ambarcațiune care să nu polueze. Au atașat un motor electric unui catamaran care are şi o instalație de colectat gunoaiele. E prima ambarcațiune de acest fel din Europa.
O bandă transportoare urcă gunoaiele pe platforma ambarcațiunii unde sunt operatori care sortează deșeurile. 350 de kg de deșeuri pot fi strânse la un transport.