5 decembrie, Ziua Internațională dedicată Voluntarilor
Atunci când oamenii sunt încurajați să se implice în rezolvarea problemelor este mult mai probabil ca soluțiile să fie fezabile și de durată. Voluntarii implică comunitățile și construiesc o mișcare centrată pe oameni pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun și mai sigur pentru noi toți.
Pentru generațiile de MÂINE, trebuie să ne asumăm responsabilitatea schimbărilor necesare pentru a construi un viitor mai bun ACUM. Încurajarea, recunoașterea și promovarea voluntariatului este o parte importantă a creării unui viitor egal și incluziv pentru comunități și la nivel mondial.
•70% din munca de voluntariat nu implică nicio organizație, ci se întâmplă informal între oamenii din comunitățile lor.
•Un factor cheie de risc pentru depresie este izolarea socială. Voluntariatul te menține în contact regulat cu ceilalți și te ajută să dezvolți un sistem solid de sprijin, care, la rândul său, te protejează împotriva stresului și a depresiei.
•Cercetările arată că – în comparație cu persoanele care nu s-au oferit niciodată voluntar – șansele de a fi „foarte fericiți” au crescut cu 7% în rândul celor care fac voluntariat lunar și cu 12% în rândul celor care fac voluntariat la fiecare 2-4 săptămâni.
Ziua Internaţională a Voluntarilor oferă, voluntarilor şi organizaţiilor, ocazia de celebra munca în folosul celorlalţi, de a împărtăşi valorile volunariatului şi de a le promova în cadrul comunităţilor, a organizaţiilor neguvernamentale, a agenţiilor ONU, a autorităţilor guvernamentale sau a sectorului privat. În această zi sunt onoraţi toţi cei care s-au implicat în acţiuni voluntare în comunitate, la nivel naţional sau global, şi au adus schimbări pentru o mai bună guvernare, pentru coeziunea socială şi dezvoltare.
În fiecare an, dincolo de mobilizarea a mii de voluntari, programele organizaţiei Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV) contribuie la pace şi dezvoltare pledând pentru recunoaşterea şi integrarea voluntarilor şi a muncii în parteneriat în programele guvernamentale de dezvoltare.
Voluntarii pot lua parte la activităţile organizaţiilor care acţionează pentru dezvoltarea umană sustenabilă nu doar la faţa locului, ci şi online, prin Serviciul online de voluntariat al UNV.
Voluntariatul este o formă de donaţie, dar nu de bani sau obiecte, ci de timp şi de muncă, înseamnă o reţea de prieteni implicaţi întru-un proiect – de asistenţă socială, ecologic, educaţional sau de comunicare – în care prietenia dă rezultatele în beneficiul asociaţiei şi al comunităţii sau societăţii.
Pe plan personal, voluntariatul este o experienţă unică, înseamnă bucuria de a ajuta şi de a fi alături de cei care au nevoie, este o oportunitatea de a face o schimbare şi de a contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni şi contribuie la creşterea respectului de sine.
Voluntariatul în România
Voluntariatul în România s-a dezvoltat constant în ultimii 30 de ani şi este într-o continuă expansiune. Fiecare deceniu a contribuit la implicarea cetăţenilor şi transformarea societăţii prin proiecte locale cu impact.
Voluntariatul a început să se dezvolte în România după anul 1990, când organizaţiile internaţionale plasau voluntari străini în ţară. În următorul deceniu, s-au deschis filiale ale diferitelor organizaţii internaţionale şi s-au format primele ONG-uri româneşti, implicând comunitatea locală. În 1997 apar şi primele centre de voluntariat.
În 2010, Comisia Europeană atrage atenţia asupra rolului important pe care voluntariatul îl are asupra individului şi societăţii şi dedică anul celor 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene implicaţi în activităţi de voluntariat. Aproximativ 4 milioane dintre aceștia sunt români, potrivit Barometrului European din mai 2010.
La nivel european, anul 2011 devine “Anul European al Voluntariatului”. În acest context european, activităţile de voluntariat din România devin tot vizibile şi mai atractive pentru societatea româneasca: tot mai mulţi voluntari și acţiuni vizibile, atenția presei, creşterea implicării organizaţiilor în sărbătorirea SNV-Săptămână Naţionale a Voluntariatului, gale de recunoaştere a meritelor, cursuri de instruire, conferinţe, site-uri dedicate voluntarilor, şamd.
Anii 2010-2019, marchează o creştere a numărului de organizaţii la nivel judeţean şi răspândirea de filiale locale pentru organizaţii mai mari. De asemenea, în data de 5 decembrie este sărbătorită Ziua Internaţională Voluntariatului şi în România. Accesul la internet şi dezvoltarea digitală uşurează procesul de promovare a cauzelor, mediul virtual începe să contribuie masiv la formarea unei mentalităţi colective deschise spre voluntariat şi implicare civică.
Deşi numărul de voluntari este într-o creştere constantă, în comparație cu alte state, nivelul la care se situează voluntariatul în România este sub media europeană, plasând România în categoria țărilor din Uniunea Europeană cu un nivel scăzut de implicare.
Sursa: inbine.ro