40 de diplomați ruși, repatriați. Avionul trimis de Rusia să preia angajaţii misiunii diplomatice de la București a decolat sâmbătă seară de pe aeroportul din Otopeni, după multe ore de amânare. Imagini EXCLUSIVE
Angajații Ambasadei Rusiei obligați să părăsească România împreună cu familiile lor au ajuns la aeroport sâmbătă dimineață, dar s-au îmbarcat în avion abia după aproape 9 ore de așteptare.
În acest timp, în cala avionului au fost încărcate numeroase colete voluminoase.
În imaginile filmate în exclusivitate de Știrile TVR, se vede că plecarea nu a fost ușoară: pe pistă au fost îmbrățișări și gesturi emoționale la despărțirea de cei care rămân în România.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Trebuie acceptată ideea că este o practică obişnuită, curentă, iar instituţia diplomatică nu are obligaţia să motiveze o astfel de decizie. Reprezintă exerciţiul dreptului suveran în relaţiile diplomatice şi consulare, iar Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse ştie foarte bine acest lucru.„
ACTUALIZARE Ora de Știri Aeronava a decolat în jurul orei 19.00. Inițial, decolarea fusese programată la 12.30.
Potrivit unor surse oficiale, au fost probleme la bagajele diplomaților. După ce au fost încărcate, autoritățile române au decis să facă un control suplimentar, a precizat Alexandru Costache, pentru Ora de Știri.
În tot acest timp, cetățenii străini au așteptat la salonul oficial al aeroportului din Otopeni.
ACTUALIZARE INFO PLUS Rusia a trimis un avion special în București, pentru a repatria angajații ambasadei. Aeronava a aterizat în jurul orei 10.00.
Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, care a avut la dispoziție 30 de zile pentru a decide cine pleacă.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arăta în comunicatul MAE.
Federația Rusă trebuia să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate).
Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România a fost redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%.
Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, din 18 Aprilie 1961, și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, a subliniat MAE.
De la începutul războiului din Ucraina, foarte multe țări din Uniunea Europeană și NATO au expulzat diplomați și angajați ai misiunilor Federației Ruse.