30 de ani de la moartea lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana
S-au împlinit 30 de ani de la dispariția rebelului unei generații: muzicianul Kurt Cobain, vocalul trupei Nirvana. Un tânăr timid, retras – care avea să influențeze decisiv muzica rock.
Pentru mulți tineri ai anilor ’90, Nirvana a fost muzica liceului sau a facultății. Puțin probabil să-și fi dat seama cât de mult îi va marca pe viitor.
Charles Cross, jurnalist, amic şi biograf al lui Kurt Cobain: A fost personalitatea unei generații. Era foarte vocal despre politică. Singurul artist de care știu care a scris pe un album „nu-mi cumpăra discul dacă ești homofob sau rasist”. Lady Gaga, oricât vorbește despre cauze nobile, nu a trecut asta pe vreunul dintre albumele ei. Kurt (Cobain) ca figură, ca personaj, cu ideea că el era muzica lui, are un anumit sens. Era foarte deschis în acest sens, cred că asta a schimbat întreaga industrie muzicală, datorită lui a devenit în regulă ca oamenii să fie ei înșiși.
Zilele acestea, turiști din toată lumea au venit la Seattle, locul în care Kurt Cobain și Nirvana s-au consacrat. Printre ei Juan Prado Teno, muzician din Chile.
Juan Prado Teno, muzician din Chile: Am crescut cu muzica asta. Dintre toți, favoriții mei sunt Nirvana. E o muzică sinceră. Muzica punk pentru mine e modul de a fi viu, e un mod de viață, e filosofia respectului pentru femei, să reușești singur, rock and roll. Asta este pentru mine Nirvana, moștenirea lui Cobain.
Kurt Cobain și Nirvana au fost capul de afiș al noului rock alternativ al vremii, numit grunge. Pentru tinerii de atunci, acum adulții Gen X și Gen Z, a fost o expresie a rebeliunii – dar și mai mult decât atât: un protest față de discriminare, rasism, misoginie, homofobie, bullying.
Chiar dacă a dus o viața zbuciumată și a murit la numai 27 de ani, Kurt Cobain a lăsat o moștenire socială și artistică remarcabilă – iar muzical a deschis drumul unor super formații ca Pearl Jam și Alice în Chains.