3 mai, Ziua Mondială a libertății presei. Mass-media pentru democrație: Jurnalismul și alegerile într-o perioadă a dezinformării

3 mai 2019, 10:12

Nicio democrație nu este completă fără acces la informații transparente și fiabile, este piatra de temelie pentru construirea unor instituții echitabile și imparțiale, cu lideri responsabili, este puterea adevărului” – António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite.

Libertatea presei este piatra de temelie a societăților democratice. Toate statele, toate națiunile, sunt întărite prin informare, dezbatere și schimb de opinii. Într-o perioadă în care discursul în creștere al neîncrederii în presă și jurnalism este esențial să garantăm libertatea de opinie prin schimbul liber de idei și informații bazate pe adevăruri concrete (…) UNESCO a înregistrat 99 de jurnaliști uciși în 2018 și un total de 1327 de jurnaliști uciși între anii 1994 și 2018. Crimele comise împotriva jurnaliștilor sunt o amenințare care afectează toate societățile noastre. Această amenințare ne cere să fim mereu vigilenți. Trebuie să acționăm împreună pentru a proteja libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor” – Audrey Azoulay, director general UNESCO.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei reprezintă şi un prilej de a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesie.

 

(w500) Wa Lone È™

Premiul Mondial al Libertăţii Presei UNESCO/Guillermo Cano 2019

În cadrul evenimentelor desfăşurate la Accra este acordat Premiul Mondial al Libertăţii Presei UNESCO/Guillermo Cano 2019, pentru a recunoaşte o contribuţie remarcabilă la apărarea sau promovarea libertăţii presei.

Doi jurnaliști Reuters, care execută o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani în Myanmar, urmează să primească premiul anul acesta. În comunicatul de presă, președintele juriului, Wojciech Tochman, a explicat decizia de a-i onora pe Wa Lone și Kyaw Soe Oo, declarând că alegerea făcută „aduce un omagiu curajului, rezistenței și angajamentului față de libertatea de exprimare” și că bărbații „simbolizează emergența țării după decenii de izolare”.

Wa Lone și Kyaw Soe Oo sunt doi jurnaliști care lucrau la materiale despre represiuni militare și presupuse încălcări ale drepturilor omului în statul Rakhine din Myanmar, când au fost arestați. Ancheta lor a fost publicată de Reuters în așteptarea procesului, în februarie 2018, și a inclus fotografii și dovezi că forțele de securitate ale statului au fost implicate în crimele din satul Inn Din. Guvernul din Myanmar a fost acuzat de genocidul musulmanilor Rohingya de către Organizația Națiunilor Unite și de diferite organizații pentru drepturile omului, în 2016.

În 2018, cei doi au fost declarați de TIME persoanalitățile anului.

Încercări de foițe informative în mai multe țări din Europa și America au avut loc cam la o sută de ani de la aparitia tiparului. Primele cotidiene în sens modern al cuvântului “presă” le aparțin scriitorilor și jurnalistilor englezi Joseph Addison și Richard Steele. “The Tatler” și “The Spectator”. Erau un amestec de tabloide, cultural politice, ce-i drept echidistante.

Iată câteva citate din oameni celebri care au înjurat cu mai mult sau mai puțin umor presa deși s-au inspirat copios din ea și-și începeau ziua citind ziarele. În plus publicau și primeau bani de la ziare.

Dacă nu citești ziarele, ești neinformat, dacă le citești, ești dezinformat, spunea Mark Twain. Deci fake news nu e o invenție modernă.

Fericiţi cei care nu citesc ziare, analfabeţii, neimplicaţii, căci au bun-simţ. Lectura ziarelor a făcut să crească numărul proştilor, așa credea marele Lev Tolstoi. Diferenţa dintre literatură şi jurnalism este că jurnalismul este ilizibil, iar literatura nu este citită, potrivit lui Oscar Wilde.

Încheiem pozitiv cu două citate, unul din cel mai mare poet al secolului al XX-lea și altul din cel mai mare prozator. „Ziarul nu este numai o ştire, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică şi informaţie… Ziarul e o stare sufletească.” (Tudor Arghezi). Nu există meserie mai frumoasă decât jurnalismul. (Gabriel Garsia Marquez).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite