2024, cel mai fierbinte an din istoria măsurătorilor

10 ianuarie 2025, 20:32

2024 a fost primul an în care temperaturile globale au depăşit cu 1,5 grade Celsius nivelul din perioada preindustrială. Concluzia aparţine specialiştilor în domeniu de la Centrul Copernicus al Uniunii Europene. Ei susțin și că schimbările climatice împing temperatura planetei la cote neimaîntâlnite în epoca modernă.

Temperatura medie a planetei în 2024 a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900, înainte ca oamenii să înceapă să folosească pe scară largă combustibilii fosili. Gazele naturale, petrolul şi cărbunele sunt periculoși pentru mediu, întrucât eliberează cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă, ceea ce contribuie la încălzirea globală.

Carlo Buontempo, directorul Centrului Copernicus: Fiecare lună, din ianuarie până în iulie, a fost cea mai caldă înregistrată vreodată. Când pui toate elementele laolaltă, traiectoria este pur și simplu incredibilă și ne arată faptul că este cel mai călduros an înregistrat până acum.

Voința politică de a investi în combaterea schimbărilor climatice a scăzut semnificativ în ultima vreme. Mai mult, președintele ales al SUA, Donald Trump, care îşi va prelua în curând mandatul, a numit schimbările climatice o farsă, în ciuda consensului comunității științifice, potrivit căreia încălzirea globală este reală și va avea consecințe grave dacă nu este gestionată corespunzător.

Chukwumerije Okereke, profesor la Universitatea din Bristol, Marea Britanie: Ne îndreptăm rapid pe o cale a autodistrugerii. Și este atât de trist că, în ciuda tuturor avertismentelor date de oamenii de stiință, națiuni de pe întreg globul, chiar şi din țările bogate, continuă să nu-și îndeplinească responsabilităţile.

Schimbările climatice agravează manifestările naturii, care sunt tot mai vizibile peste tot în lume. Oamenii au de-a face cu valuri de căldură, urmate de incendii de proporţii sau ploi torenţiale, urmate de inundaţii cum nu am mai experimentat până acum. Iar politicile internaţionale pentru combaterea schimbărilor climatice nu sunt respectate aşa cum ar trebui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite