170 de elevi olimpici și profesorii care i-au pregătit au fost premiați de Ministerul Educației pentru rezultatele obținute
Aproape 200 de elevi olimpici au fost premiaţi de Ministerul Educaţiei pentru rezultatele obţinute. Au adus în ţară medalii de aur, argint şi bronz la olimpiade de Matematică, Fizică, Informatică şi nu numai. Cei mai mulţi dintre ei au bagajele făcute şi vor pleca la facultate în universităţi de top. Pentru prima dată, de anul acesta vor fi premiați cu bani și profesorii care îi pregătesc.
Rareş este elev în clasa a XII-a, la un liceu de Informatică și a obținut, numai în ultimul an, 5 medalii la olimpiade internaţionale.
Rareş Felix Tudose, olimpic internaţional la Informatică şi Fizică, ICHB: E foarte uşor să faci ce face toată lumea, e foarte uşor să faci minimul necesar şi să rămâi pe acelaşi drum. Dar dacă nu alegi să faci ce e greu vei rămâne ca toată lumea. Sper să studiez în Statele Unite, la una dintre facultăţile de top. MIT, Harvard, Stanford.
Ca Rareş gândesc foarte mulţi.
Andrei Vila, olimpic international: Dacă vorbim de America sau de Anglia sau de altă ţară unde vine toată lumea, automat este şi o competiţie în plus.
Luiza Mihai, olimpică la lingvistică, Colegiul Naţional Iaşi: Am obţinut medalie de aur la Olimpiada internaţională de lingvistică. Aş vrea să studiez arhitectură în Spania. (Şi apoi să revii?) Rămâne să vedem.
Profesorii care îi pregătesc pe aceşti elevi excepţionali nu văd ce soluţii s-ar putea aplica pe termen scurt pentru a-i ţine acasă, în țară.
Rodica Ionescu Andrei, profesoară de Fizică, ICHB: În primul rând, învţământul sperior ar trebui să se axeze câţiva ani buni, vreo 10-15, pe formarea unor profesori performanţi şi după aceea nu o să mai plece nici elevii.
Flavian Georgescu, profesor de Matematică: Majoritatea olimpicilor pleacă din România pentru că discutăm de facultăţi de genul Princeton, MIT, Harvard, ori sincer nu mă aştept ca în următorii ani să putem ajunge şi noi la acest nivel.
Antonina Bliorţ, profesoară, Colegiul Naţional Iaşi: Noi sperăm să rămână cât mai mulţi. Probabil oferindu-le posibilitatea să valorifice ceea ce ei au reuşit.
În spatele medaliilor stau însă ani de muncă.
Cosmin Dulgheru, olimpic internaţional la Geografie, Colegiul „Gh. Roşca Codreanu”, Bârlad: Trebuie să fii foarte muncitor şi să fii capabil să sacrifici din timpul tău liber pentru a te dedica performanţei.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Ca element de noutate, profesorii care pregătesc elevii olimpici vor fi plătiţi.
Ministerul Educaţiei a premiat peste 170 de elevi olimpici şi aproape 200 de profesori care i-au pregătit. În funcţie de medaliile obţinute, copiii vor primi de la câteva mii la câteva zeci de mii de lei.