14 mai 1981 – Primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spațiul cosmic, cu nava Soiuz-40
Nava Soiuz-40 a fost lansată pe 14 mai 1981, la 20 și 17 minute, ora Bucureștiului, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
Echipajul era format din comandant Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană și Dumitru Prunariu, cosmonaut-cercetător.
Pentru acel zbor, românul s-a antrenat nu mai puțin de 4 ani. El mărturisește că s-ar întoarce oricând în spațiu ca să poată vedea de acolo Pământul.
Prunariu a stat o săptămână pe stația orbitală Saliut 6, alături de Popov și de alți doi cosmonauți sovietici.
Au lucrat împreună la peste 20 de experimente științifice.
Misiunea Soiuz-40 a durat șapte zile, 20 ore, 41 minute și 52 secunde.
Pe 22 mai 1981, la ora 16,56, ora Bucureștiului, capsula cu echipajul sovieto-român a aterizat fără probleme în stepa Kazahstanului.
După Revoluție a primit Steaua României în grad de mare ofițer.
Câți oameni se află în spațiul cosmic în această clipă? Sunt șapte, toți la bordul Stației Spațiale Internaționale: trei americani, doi ruși, un francez și un japonez. Sunt acolo cu misiuni științifice care durează săptămâni sau luni de zile. Contextul în care ne punem această întrebare este aniversarea a 40 de ani de la zborul primului și singurului român care a văzut Pământul de pe orbită: Dumitru Dorin Prunariu.
La 40 de ani de la zborul primului şi singurului român care a văzut Pământul de pe orbită, Dumitru Dorin Prunariu, refacem, la TVR, drumul spre un succes istoric. A fost însă o călătorie cu peripeţii în condiţiile în care Republica Socialistă, condusă de Nicolae Ceauşescu, ducea o politică externă care nu era mereu pe placul Uniunii Sovietice. Acest lucru a influenţat inclusiv participarea noastră la programul Inter-cosmos. A trebuit să stăm…la coadă.
EPISODUL 2- La coadă pentru Cosmos și șansa lui Dumitru Prunariu. 40 de ani de la zborul singurului român în spațiu