100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului: A demonstrat că uneori cuvintele sunt mai puternice decât gloanțele

19 noiembrie 2023, 21:24

Pentru unii dintre compatrioții ei, Monica Lovinescu e azi o necunoscută. Alții o regăsesc, vag, în memoria lor.

La postul de radio Europa Liberă avea două emisiuni – Actualitatea românească și Teze și antiteze la Paris.

A fost un critic vehement al dictaturii roșii din România. Reacția regimului de la București a fost atunci extrem de dură.

Daniel Șandru, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc: Ceea ce a făcut Monica Lovinescu a fost să demonstreze că uneori cuvintele sunt mai puternice decât gloanțele. Și ca atare, a devenit o țintă predilectă pentru Securitate care, de altfel, în 1977, cu doar o zi înainte de cea în care urma să-și serbeze ziua, a organizat un atentat la adresa sa. A necesitat, ca urmare a acestuia, spitalizare. Dar a continuat, deloc intimidată, să lupte cu ceea ce considera a fi răul politic, și anume dictatura.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu:Ne-a ținut în viață. Pe tatăl meu, în orice caz, l-a ținut în viață. Pe Gheorghe Ursu. O asculta cu regularitate, cu pasiune.

Dan Gheorghe, reporter TVR:Istoria comunismului din România va deveni disciplină obligatorie începând din anul școlar 2024-2025. De atunci încolo, noile generații vor învăța inclusiv despre Monica Lovinescu.

Centenarul nașterii Monicăi Lovinescu a fost marcat printr-o serie de evenimente culturale în Fălticeni, orașul copilăriei sale și locul unde s-a născut tatăl ei, Eugen Lovinescu. Tot aici, ea își doarme somnul de veci, alături de soțul ei, Virgil Ierunca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite