1 aprilie, Ziua Internațională a Păsărilor. Evenimente organizate de Societatea Ornitologică din România

Cu zborul, cântecul şi frumuseţea lor ne încântă şi inspiră. Sunt sanitari ai pădurilor, împrăştie seminţe, fertilizează solul, oxigenează aerul şi contribuie la stabilizarea climei, iar ca atracţii turistice sprijină economia. În plus, ne dau şi nenumărate lecţii de viaţă. Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului este Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită în 1 aprile încă din anul 1906, şi are la baza Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei.
„Păsările sunt vestitorii primăverii. Iar nouă ne place să ne vedem membrii și voluntarii ca pe niște vestitori ai păsărilor. Ei reprezintă cu succes SOR la aceste evenimente în diferite zone ale țării, acolo unde noi nu putem ajunge mereu. Cu cât sunt mai activi și mai plini de entuziasm, cu atât cresc șansele ca cei care îi ascultă să îndrăgească păsările și natura. Cu cât sunt mai mulți, cu atât mai mare va fi și numărul susținătorilor naturii. Cu cât sunt mai dispersați pe harta țării, cu atât vom avea o mai bună acoperire a terenului, ca să cităm din colegii noștri de la conservare. Doar că noi vorbim despre terenul educației și conștientizării. Un teren de joc uneori dificil, dar aproape mereu plin de satisfacții. Astfel, pentru meciul din 1 Aprilie, vă propunem o echipă plină de elan și idei, pe alocuri matură, prin altele imberbă, dar în totalitate dedicată trup și suflet cauzei comune: păsările și natura” este mesajul Societăţii Ornitologice din România.
Evenimente organizate de SOR
Alba Iulia, unde, în 6 aprilie, cu începere de la orele 14.00, membrii SOR vă dau întâlnire în Cartierul Partoș la debarcaderul de pe râul Mureș. Împreună cu copii, tineri și alte persoane interesate vă propun instalarea a două panouri care descriu câteva dintre speciile de păsări și mamifere care pot fi observate pe malul Mureșului, în municipiul Alba Iulia. Tot cu această ocazie, dat fiind că e totuși Ziua Păsărilor, se va parcurge un scurt traseu pe malul râului, prilej cu care veți putea observa și poate chiar învăța despre păsările din zonă, veți identifica semne de prezență ale castorilor și vidrelor și veți discuta despre ariile naturale protejate urbane. E al doilea an consecutiv când Alba Iulia e gazda Zilei Păsărilor, și se achită foarte bine de acest rol. Vă sfătuim să nu stați pe gânduri și să puneți data în calendar.
Brăila, unde elevii au chiar atunci Săptămâna Verde. Astfel, între 1 și 4 aprilie, parte dintre aceștia vor observa păsările în împrejurimile Lacului Sărat II.
București, capitala fiind gazda unuia dintre cele mai bogate evenimente dedicate Zilei Păsărilor. În 5 aprilie, între orele 10.00-13.00, membrii Sucursalei București (SORB) vă așteaptă în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”. Sperăm să vă ajungă timpul, deoarece oferta e generoasă: tururi ghidate, expoziție de fotografie și de desen, atelier de cuiburi, atelier de quiz vizual dar și auditiv, atelier de colorat și desenat pentru cei mici, prezentări științifice ținute de biologi și membri juniori ai Sucursalei. Cum spuneam, 3 ore nu vor fi suficiente pentru a trece pe la toate atelierele. Fiți cu ochii pe pagina SOR București pentru a nu rata ultimele informații organizatorice.
Buzău, unde, din nou Parcul Crâng va fi locul de desfășurare al evenimentului. În 30 martie, între orele 11.00-13.00 membrii și voluntarii din Buzău vă așteaptă pe Aleea Principală a parcului, în zona primului panou SOR. Veți fi întâmpinați cu ateliere pentru cei mici, tururi ghidate, verificare cuiburi. Puteți urmări pagina Buzăul prinde aripi pentru a fi la curent cu ultimele detalii.
Cluj, unde vremea cu surprize nu ne-a ocolit în ultimii ani. Am amânat și anulat evenimente din cauza condițiilor meteo. Astfel, am decis că am avut suficiente emoții urmărind prognoza meteo și anul acesta ne mutăm în interior. Ne vedem în 1 Aprilie, între orele 17.00-19.00, în Librăria Bookstory, un partener drag nouă. Dar nu venim singuri, ci cu un autor aparte, Dan Coman, pentru un atelier altfel – „Atelier de povești păsărești cu Dan Coman”. Ideea ne-a venit de la cartea scriitorului „Plictisitoarea vacanță de vară a fraților Rățoi”, unde am citit cu emoție și veselie cuvinte în … limba păsărească. Împreună cu Dan Coman vom încerca să predăm această limbă a secretelor în cadrul unui atelier dedicat copiilor. Stați cu ochii pe SOR Cluj pentru a afla detalii și a putea accesa formularul de înscriere. Dar numai dacă aveți între 8 și 12 ani!
Iași, unde la fel ca anul trecut avem un adevărat festival dedicat Zilei Păsărilor. Începem sâmbătă, 29 martie, cu un tur ornitologic în Delta Moldovei. Apoi duminică, 30 martie, vă invităm la Ziua Păsărilor în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” pentru înlocuirea autocolantelor de pe panoul SOR cu cuburi și tururi ornitologice. Chiar de Ziua Păsărilor, marți, 1 aprilie, va avea loc vernisajul expoziției „Observă păsările Iașului!” în Palas Iași, expoziție care va putea fi admirată până în 6 aprilie în această locație. Evenimentele dedicate înaripatelor se termină sâmbătă, 5 aprilie, cu un tur ornitologic în Codrii Iașilor, cu plecare de la Oaza Taină Vie. Urmăriți pagina de Facebook SOR Iași pentru detalii și înscrieri.
Pitești, unde, ca în fiecare an de 1 Aprilie, Ziua Păsărilor este sărbătorită în școlile partenere. Sau, dacă vremea e potrivită, se iese la observat păsări pe malul Argeșului sau al lacurilor din apropiere.
Satu Mare, unde în 5 aprilie membrii sucursalei vor fi ghizi pentru copiii de la Centrul Maltez din localitate pentru o activitate ornitologică în Parcul Grădina Romei. Vor fi tururi ghidate, desene, verificare de cuiburi, totul cu și despre păsări.
În lume trăiesc peste 10.000 de specii de păsări şi 12% dintre ele sunt în pericol să dispară în următorul secol, iar supravieţuirea lor depinde de sprijinul pe care toţi oamenii planetei trebuie să-l acorde măsurilor de conservare şi protejare a acestora.
Păsările sălbatice migratorii pot fi protejate doar printr-o cooperare transfrontalieră deoarece expansiunea urbană şi reţelele de transport au fragmentat şi redus habitatele lor naturale, agricultura intensivă, tăierile de păduri, pescuitul şi utilizarea pesticidelor le-au diminuat sursele de hrană, iar vânătoarea a fost necesar să fie reglementată pentru a nu le pune în pericol.
Păsările ne fac plăcere şi observarea sau ascultarea cântecului lor ne inspiră, dar ele sunt şi componente esenţiale ale ecosistemelor, păduri sau zone maritime, care ne asigura hrană, medicamente sau materii prime.
Păsările contribuie la stabilitatea climei, oxigenează aerul, transformă poluanţii în nutrienţi şi deoarece se află în vârful lanţului trofic, sunt un adevărat indicator al stării generale a biodiversităţii. Dacă ele încep să dispară, mediul se află în pericol şi trebuie să acţionăm.
Convenţia internaţionale pentru apărarea păsărilor, adoptată în 1 aprilie 1906, a fost unul din primele documente internaţionale privind protecţia mediului, iar Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată anual la 1 aprilie, în cadrul programului UNESCO sub titulatura „Omul şi biosfera”.
În Uniunea Europeană, prima lege cu privire la protecţia naturii a fost Directiva „Păsări”. Adoptată în 1979 şi amendată în anul 2009, directiva a avut un rol major în stoparea declinului câtorva dintre cele mai ameninţate păsări din Europa, în special prin reţeaua ariilor cu protecţie specială (SPA – Special Protection Areas), şi a fost un excelent exemplu de responsabilitate comună şi cooperare între cele 27 de state membre.
În prezent, pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene trăiesc 500 de specii de păsări sălbatice şi sunt 5.000 de arii cu protecţie specială care fac parte integrantă din reţeaua ecologică Natura 2000, iar în urma acţiunilor ecologiştilor şi voluntarilor, lopătarul, codalbul şi vulturul imperial spaniol au acum un viitor mult mai bun.
În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, când era sărbătorită mai ales în şcoli. Elevii instalau în acea zi, sau în duminica apropiată, cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsari în timpul iernii.

Societatea Ornitologică Română a stimulat profesorii de biologie să reînvie această zi tradiţională a păsărilor şi, din luna martie a anului 1994, Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an în România.
Curiozităţi despre păsări
Păsările – cele mai desăvârşite dintre toate fiinţele zburătoare – îşi fac apariţia odată cu omul, pretutindeni unde acesta se stabileşte.
– Se spune că dacă păsările zboară cât mai sus pe cer, vremea va fi frumoasă, însă, în cazul în care acestea zboară aproape de sol e semn că vremea se înrăutăţeşte;
– Proporţional cu dimensiunile ei, o pasăre are nevoie de mai multă mâncare decât un bebeluş sau o pisică;
– Albatroşii pot să doarmă în timp ce zboară cu viteze de până la 40 de kilometri pe oră;
– Prima pasăre domesticită a fost gâscă;
– Măcăitul raţei nu are ecou şi acesta este un fapt pe care nici cercetătorii nu-l pot explica;
– Lebada sălbatică din Islanda are un cântec excepţional şi plin de forţă şi muzicalitate. Ea este singura pasăre din neamul lebedelor, gâştelor şi raţelor sălbătice înzestrată cu acest talent;
– Potârnichea trăieşte în perechi, bărbătul fiind credincios soţiei;
– Bufniţele îşi răsucesc capul aproape circular, întrucât nu-şi pot mişca ochii. Ochii lor nu sunt rotunzi, ci tubulari;
– Pasărea-liră este un adevărat fenomen al naturii, este o imitatoare neîntrecută şi poate reproduce lătratul câinelui, hohote de râs, ţipete de copii şi cântecele altor păsări;
– Pasărea-călugăr, mare cât un cocostârc, îşi face un un cuib înalt de 1m şi în diametru de 2m;
– Pescăruşul albastru este cea mai răbdătoare pasăre din ţara noastră, stă ore în sir la pândă cu privirea ţintă pe luciul apei, iar dacă nu prinde peştişorul din prima încercare se ia după el, înot, servindu-se de aripi ca de lopeţi.
– Pupăza este o pasăre ce poate fi domesticită uşor, ca şi papagalul;
– Păsările adulte care trăiesc în colonii iau apărarea tuturor puilor;
– Pinguini îşi crec puii în adevărăte grădiniţe, sub supravegherea adulţilor;
– Graurii care nu au pui hrănesc puii din cuiburile vecine;
– Fiecare specie are drumul ei de migraţie, dar toate formează o reţea complicată de linii curbe care pleacă din nord, se apropie între ele, se întretaie şi se opresc acolo unde sunt condiţii bune de trecere şi de hrană;
– Păsările migratoare au ordinea de zbor diferită de la o specie la alta. Cocorii, lebedele zboară în unghi, raţele sălbatice una lângă alta în linie dreaptă, gâştele pe o linie oblică, păsările mici zboară în front larg, iar cele mari în stoluri rotunde.