Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi. „Este un moment în care să reflectăm asupra unei epoci rușinoase, asupra unui sistem brutal, construit pe mitul supremației albilor”

Monument al comerțului cu sclavi în Zanzibar, Tanzania/Foto: Profimedia Images
25 martie 2024, 08:07 (actualizat 25 martie 2024, 08:13)

La 25 martie este marcată în fiecare an Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi, proclamată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) printr-o Rezoluţie adoptată de Adunarea Generală a ONU la 17 decembrie 2007.

Este un moment în care să reflectăm asupra unei epoci rușinoase, asupra unui sistem brutal de trafic de persoane. Construit pe mitul supremației albilor. Astăzi ne amintim de cei care au suferit și au rezistat opresiunii. Și îi onorăm luptând pentru egalitate și dreptate, se arată într-un mesaj al Organizației Națiunilor Unite.

În mesajul său din 2024 cu prilejul Zilei internaţionale a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi, secretarul general al ONU, António Guterres, îndeamnă la unitate pentru drepturile omului, demnitate şi şanse pentru toţi, conform https://press.un.org/.

Timp de 400 de ani, africanii înrobiţi au luptat pentru libertatea lor, în timp ce puterile coloniale şi alţii au comis crime îngrozitoare împotriva lor. De Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi, ne amintim şi onorăm milioanele de africani care au fost traficaţi şi înrobiţi, spune secretarul general al ONU, António Guterres, în mesaj.

Mulţi dintre cei care au organizat şi condus comerţul transatlantic cu sclavi au adunat averi uriaşe, în vreme ce sclavii au fost privaţi de educaţie, asistenţă medicală, oportunităţi şi prosperitate. Aceasta a pus bazele unui sistem de discriminare violent bazat pe supremaţia albilor, al cărui ecou dăinuie şi astăzi. Descendenţi ai africanilor înrobiţi şi ai oamenilor de origine africană încă luptă pentru drepturi şi libertăţi egale în întreaga lume. Respingem moştenirea acestei crime groaznice împotriva umanităţii, mai arată, între altele, secretarul general al ONU, António Guterres.

Citește și: 2 decembrie, Ziua internațională pentru abolirea sclaviei. 50 de milioane de persoane se află în sclavie modernă

Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi oferă posibilitatea de a onora şi comemora victimele care au suferit şi au murit în sistemul brutal al sclaviei, potrivit www.un.org. Această zi are şi scopul de a atrage atenţia asupra pericolelor rasismului şi a prejudecăţilor din prezent. După cum aminteşte Organizaţia Naţiunilor Unite, timp de peste 400 de ani, mai mult de 15 milioane de persoane – bărbaţi, femei şi copii – au fost victimele comerţului transatlantic cu sclavi, unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria omenirii.

Prin Rezoluţia 62/122 din 17 decembrie 2007 se cere, de asemenea, instituirea unui program de informare menit să mobilizeze instituţiile de învăţământ, societatea civilă şi alte organizaţii pentru a întipări în conştiinţa generaţiilor viitoare „cauzele, consecinţele şi lecţiile comerţului transatlantic cu sclavi, şi pentru a face cunoscute pericolele rasismului şi prejudecăţilor”.

Citește și: Numărul persoanelor aflate în sclavie este în prezent cel mai mare din istorie. Sclavia modernă este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală

La 25 martie 2015 a fost inaugurat, la sediul din New York al ONU, monumentul „Ark of Return” („Arcul Întoarcerii”), menit să onoreze memoria victimelor sclaviei. Proiectul câştigător pentru realizarea acestui monument aparţine arhitectului american de origine haitiană, Rodney Leon, fiind selectat în urma unui concurs internaţional şi anunţat în septembrie 2013. 

Monumentul „Ark of Return” („Arcul Întoarcerii”), menit să onoreze memoria victimelor sclaviei/Foto: Profimedia Images
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite