Zăpada Mieilor din aprilie aduce, în credința populară, spor și bogăție
Dincolo de problemele create, zăpada căzută acum este, în credință populară, ninsoarea care aduce spor și bogăție. Cunoscută ca „zăpada mieilor”, e văzută și ca un botez al mieilor, dar și ca un fel de test pentru firavele animale. Mieii sănătoși vor trece cu bine peste încercarea gerului și vor fi păstrați pentru înmulțirea turmei.
În toată țara, albul fulgilor de nea s-a împletit cu cel al florilor care îmbracă pomii. În zilele noastre, doar etnologii mai știu cum era privită, din bătrâni, Zăpada Mieilor, cea care se așterne după sărbătoarea Bunei Vestiri.
Dr. Monica Mare, directorul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș: În credința populară, Zăpada Mieilor este privită nu doar ca un capriciu al vremii, ci și un semn bun. Bătrânii spuneau că această ultimă ninsoare aduce spor și bogăție, fiind de bun augur pentru noul an agricol, aducând rezerve importante de apă în sol.

Exista și credința că mieii sunt botezați cu acest alb al zăpezii.
Alexandru Pugna, directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud: Există credința aceasta că mieii sunt botezați cu acest botez al albului zăpezii, pentru că ei sunt deja mărișori. Are și un rol benefic zăpada mieilor, pentru că mieluțele care trec cu bine peste această încercare vor fi sănătoase și ele vor fi ținute de prăsilă, deci vor întregi turma gospodarilor.
De-a lungul istoriei, aprilie s-a dovedit o lună capricioasă. În 1988, a nins peste tot, inclusiv în București. Un episod de viscol atât de puternic încât meteorologii au emis cod portocaliu și chiar roșu a fost în 1996. Atunci, în jumătatea nordică a Moldovei s-au format troiene mari și de un metru.

Mihai Huștiu, meteorolog, Administraţia Naţională de Meteorologie: Cel mai important eveniment de iarnă din luna aprilie a fost în 2017. Atunci, în noaptea de 20 spre 21 aprilie a nins și în Capitală. Nu s-a depus atunci strat de zăpadă. Dar a nins în Moldova, în toată Moldova, și mai ales în centrul Moldovei. Rețeaua electrică a avut mult de suferit, a fost zăpadă umedă. Un strat mare de zăpadă, de 40-50 de centimetri.
Vestea buna e că, de Florii, ne vom bucura de soare și 20 de grade în termometre. Și, dacă e să ținem cont de credința populară, la fel va fi și de Paște.