William Anders, astronautul care a participat la misiunea Apollo 8, cunoscut pentru fotografia Earthrise, a murit într-un accident de avion
Generalul-maior în retragere William Anders, fostul astronaut Apollo 8, cel care care a realizat celebra fotografie Earthrise în 1968, în care planeta apare ca o marmură albastră umbrită din spațiu, a murit vineri, când avionul pe care îl pilota singur s-a prăbușit în apele din largul insulelor San Juan, în statul Washington, potrivit The Guardian. Fostul astronaut avea 90 de ani.
„Familia este devastată”, a declarat fiul său, locotenent-colonelul în retragere al forțelor aeriene Greg Anders, care a confirmat decesul pentru Associated Press.
„A fost un pilot grozav și ne va lipsi teribil”.
Fostul astronaut spusese că celebra fotografie a fost cea mai importantă contribuție a sa la programul spațial, având în vedere impactul filosofic ecologic pe care l-a avut, alături de faptul că s-a asigurat că modulul de comandă Apollo 8 și modulul de serviciu au funcționat.

Senatorul Arizonei Mark Kelly, care este și el astronaut Nasa pensionat, a scris pe platforma de socializare X: „Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre și asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise de pe Apollo 8. El m-a inspirat pe mine și generații de astronauți și exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii săi”.
William Anders a declarat într-un interviu acordat în 1997 că nu a crezut că misiunea Apollo 8 a fost lipsită de riscuri, dar că au existat motive naționale, patriotice și de explorare importante pentru a continua. El estimase că exista o șansă din trei ca echipajul să nu se întoarcă, aceeași șansă ca misiunea să fie un succes și aceeași șansă ca misiunea să nu înceapă.
Anders a povestit odată experiența în cadrul unui documentar BBC despre misiune. Și-a amintit cum Pământul părea fragil și aparent nesemnificativ din punct de vedere fizic, dar era acasă.
După două sau trei orbite în jurul Lunii, el și echipajul au început să facă fotografii.
„Mergeam cu spatele și cu susul în jos, nu vedeam cu adevărat Pământul sau Soarele, iar când ne-am rostogolit și ne-am întors, am văzut primul răsărit al Pământului”, a povestit l. „Acesta a fost cu siguranță, de departe, cel mai impresionant lucru. Să vezi această sferă foarte delicată și colorată, care pentru mine arăta ca un ornament de pom de Crăciun, ieșind peste acest peisaj lunar foarte crud și urât, un contrast cu adevărat”.
„Nu știu cine a spus-o, poate că toți am spus: ”Oh, Doamne. Uită-te la asta!”, a rememorat fostul astronaut. „Și a apărut Pământul. Nu avusesem nicio discuție la sol, niciun briefing, nicio instrucțiune despre ce să facem. Am spus în glumă: „Ei bine, nu este în planul de zbor”, iar ceilalți doi băieți țipau la mine să le dau camere de luat vederi. Eu aveam singura cameră color cu obiectiv lung. Așa că am dus o cameră alb-negru la Borman. Nu-mi amintesc ce a primit Lovell. Cu toții strigau după aparate foto și am început să facem poze.”
Fotografia cu vârtejul emoționant de viață care este Pământul pe un fundal de spațiu negru și un prim-plan de peisaj lunar tern și lipsit de viață a devenit o icoană a călătoriilor spațiale și imaginea definitorie a lumii noastre vii și a fragilității sale.
Anders și soția sa, Valerie, au fondat în 1996 Muzeul Heritage Flight în statul Washington. În prezent, acesta are sediul pe un aeroport regional din Burlington și cuprinde 15 aeronave, mai multe vehicule militare antice, o bibliotecă și multe artefacte donate de veterani, potrivit site-ului muzeului.
Doi dintre fiii lor i-au ajutat să îl administreze.
Cuplul s-a mutat pe insula Orcas, în arhipelagul San Juan, în 1993, și a păstrat o a doua casă în orașul lor natal, San Diego, potrivit unei biografii de pe site-ul muzeului. Au avut șase copii și 13 nepoți.